ДПС влезе в управлението

ДПС влезе в управлениетоЕксперти на ДПС в социалната сфера се уредиха с високи постове в изпълнителната власт. Депутати от Синята коалиция се заканиха в удобен момент да ползват „назначенията като сериозен компромат“ срещу управляващите. „Фактът, че земеделският министър Мирослав Найденов уволни от раз 28 директори на дирекции „Земеделие“ в регионите, а експертите на ДПС в държавната администрация стоят непокътнати говори за разнобой в действията на управляващите , категорични са депутати от Синята коалиция пред „Гласове“.

Eто и фактите, които доказват как ДПС отново влезе в правителството. Бившият директор на Дирекция „Стандарт и анализи“ в Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ - Валентина Симеонова, в мандата на Ширин Местан - съпруга на зам. председателя на ДПС Лютфи Местан, днес е зам.-министър на труда и социалната политика. Обществена тайна е, че Симеонова беше дясната ръка на бившата шефка на агенцията. Свързаната пряко с ДПС Ширин Местан ръководи държавната структура за правата и закрилата на детето повече от осем години. Новата власт не успя да я освободи, тъй като тя се оттегли сама.

Кадърът на Местан още при създаването на агенцията през 2001 година - Диана Костадинова, днес също е зам.-министър на труда и социалната политика. А преди това беше съветник на премиера по социалните въпроси. В мандата на съпругата на най-доверения до Доган човек - Лютфи Местан, Костадинова е била начело на една от най-важните дирекции „Контрол по правата на детето“ дълги години.

Бившите директорки при Местан - Елена Атанасова, Сабина Събева и Велина Тодорова, са оценени от ГЕРБ и назначени в Международната социална служба, Международната организация на труда и УНИЦЕФ - хвалят избора депутати на Доган. Те са особено доволни, че управляващите са оставили на работа, като директори на дирекции в агенцията, всички кадри на Ширин Местан. И по тази причина агенцията продължавала да се води както преди като държавна структура, близка до ДПС.

Кадър на ДПС - проф. Доан Зия, който е брат на бившия финансов министър Нихат Зия, съветва министър-председателя по въпросите на здравеопазването.

В министерствата, които се управляваха от ДПС, като на това околната среда и водите, са запазени държавните служители. „Законът за държавния служител налага ограничения и ГЕРБ явно са се съобразили с това. Нашите кадри са показали качества и професионализъм“ - коментира зам. председателят на ДПС Лютви Местан.

„Ще бъда честен - доста съм изненадан от практиката на ГЕРБ да ползва кадри на ДПС. Може би имат свои, но не желаят да променят статуквото от времето на Тройната коалиция“ - сподели депутатът от Синята коалиция Цветан Костов, член на парламентарната комисия по социална политика. Депутатът допълва, че колегите му не виждали в ГЕРБ никакво желание за подмяна на кадрите на Догановата партия в държавната администрация. И това било скандално.

„Няма нищо ненормално хора от БСП и от ДПС да продължават да работят в министерства. Хората в държавната администрация трябва да се оценяват по професионалните им качества, политическият подход трябва да е водещ само при министрите“ - смята депутатът от БСП Петър Корумбашев. Относно заканата на премиера при встъпването му в длъжност - никакви контакти с ДПС, на никакви нива, депутатът е категоричен - премиерът „да не ги реди на едро, след като явно няма подготвени хора в държавната администрация, каквото показват визираните случаи“.

Относно шеметните кариери на свързани с ДПС висши държавни служители „Гласове“ потърси коментари от ДПС.

„Крайно време е в България, както е в целия свят, хората да се ценят по качествата, а не по политическите предпочитания. Професионализмът и личните качества на успелите хора са най-важни. 97-98 г. бяхме свидетели на тотална чистка на кадри по високите етажи и резултатът беше плачевен - намърдаха се лаици и неподготвени“ - споделя зам.-председател на движението.

Ширин Местан - бивш председател на ДАЗД: „Пример за приемственост“

„Кадрите, с които съм работила и които бяха запазени от новата власт, а някои дори издигнати, на по-високи позиции, са много добри експерти. Тяхното съхраняване и развитие е положителен пример за приемственост. За осем години не съм си позволила каквото и да е политическо пристрастие при назначаването на кадри. Подадох заявление до премиера да бъда освободена от длъжността още в мига на избирането му за министър-председател. Премиерът е в правото си избере екипа, с който да управлява“.

Красимир Велчев - председател на парламентарната група на ГЕРБ: „Няма кадрова криза в ГЕРБ“

„Наистина има хора от предишната администрация, които по преценка на политическото ръководство продължават да работят. Ние сме им дали възможност те да съставят своите екипи и да носят отговорност пред Борисов. На него никой не му е казвал какви министри и зам.-министри да назначава. Така и надолу - по министерства. Като човек от бизнеса държа това, което работя, да го правя единствено с екип. Човек сам нищо не може да направи. Когато се налага смяна на човек в даден регион, обяснявам на колегите в парламентарната група, че по-важно е мнението на министъра или зам.-министъра, защото не може някой да ти налага партийни назначения и да иска после резултат“.

Кемал Еюп, вечно оцеляващият

Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ се оказа най-яката държавна структура, доминирана от ДПС. Въпреки напъните на депутатите да сменят председателя й - Кемал Еюп, бивш депутат от ДПС и близък до Доган, той оцелява десет години.

„Метлата на ГЕРБ помете доста наши стойностни кадри. Оставането на Еюп на поста при изтекъл още миналата година мандат е парадокс“ - казва депутат от ДПС. Той определя като абсурдна идеята на „Атака“ хем да се закрие комисията „като излишна и фалшива структура“, хем да се избере нов председател.

„Нападките на партия „Атака“ относно дейността на комисията са неоснователни“ - споделя пред „ Гласове“ председателят на КЗД Кемал Еюп. Той посочи, че от обжалваните пред Върховния апелативен съд решения над 60 % са одобрени. Това било добра атестация за дейността на комисията.

Илияна СЕРАФИМОВА

Гласове