You are here

Дреме им на плоскостите ...

Преди около година "Капитал" ни информира, че "Кроношпан" Бургас започва мерки, за да избегне затваряне заради запрашаване"-https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/05/21/2974490_kronoshpan_zap...?

Да, ама не ?! 

Едни "добри" вести ни налазиха и аха ... да повярваме, че  "Кроношпан" в Бургас може да бъде затворен, ако до 30 юни 2017 г. компанията не вземе мерки срещу запрашаването на въздуха. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов при посещение в града във връзка със сигнали, че предприятието замърсява въздуха. От компанията заявиха, че започват изпълнението на мерки, в които ще бъдат инвестирани общо 500 хил. лв. Първият етап ще приключи до края на юни, а вторият – до края на октомври, както е било съгласувано с ековластите. Хахахах ... Шменти-капели ...

Резултатите ...

Бургаският квартал Долно Езерово по данни от сайта на община Бургас бе с наднормено замърсяване с фини прахови частици над 106 пъти над нормите с ФПЧ10 през 2017 г. при допустимо превишаване до 35 пъти годишно ?!

Ако не знаете "Кроношпан" е собственост на австрийската семейна компания Kronospan, която има над 40 предприятия в света. В България дружеството работи от 1997 г., когато закупи бившия мебелен комбинат в Бургас. През 2007 г. компанията откри втори завод във Велико Търново, където в момента тече мащабен проект за разширяване или резервен вариант за евакуация от Бургас ... Кой да ти каже ...

От 2016 г."Кроношпан България" работи върху мащабно разширение на производството си във Велико Търново-начална снимка.

Ключът на бараката е, че компанията е получила сертификат за държавна подкрепа за инвестиция от 42 млн. лв. ?!!

Зам.-министър от кабинета Борисов 2 връчва сертификат на изявен инвеститор на шеф на Кроношпан

Ако не си спомняте през 2014 г. премиерът Бойко Борисов издаде заповеди за назначаването на още 15 заместник-министри, предложени от ресорните министри, съобщи правителствената пресслужба.

Единият зам.-министър на икономиката ще бъде Даниела Везиева, магистър по икономика от СА „Д. Ценов” и началник отдел „Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване” в Регионалния инспекторат по образованието в Русе.

Реалното вложение ще бъде около 300 млн. лв. за около три години. Проектът ще бъде изпълнен на два етапа. Първият предвижда изграждане на линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ), което ще увеличи производствения капацитет на завода. Във втория етап ще бъде монтирана линия за плочи от дървесни влакна (MDF), което ще бъде изцяло ново производство за България ...

Kronospan работи в България от 20 години, когато закупи бившия мебелен комбинат "Гочо Иванов" в Бургас. През 2007 г. дружеството откри втори завод във Велико Търново, като закупи цех за плочести материали от "Дървообработване-ВТ". От 2009 г. има и логистичен център в София. Компанията има 179 млн. лв. приходи за 2015 г., а заетите са около 400 души, но едва ли политиката му отговаря на европейските стандарти за опазване качеството на въздуха ...

Мдаа ... Пука има на плоскостите на един от големите инвеститори ( над 120 млн. евро) и подкрепен от Борисов 2, както и от министър Нено Димов в Борисов 3 и дори предоставена държавна помощ от 42 млн. лв.

Ясно ли е сега на бургазлии защо не им пука на министър, областен управител, кмет, чиновници и шефове на РИОСВ за замърсяването и следствията като белодробни заболявания и повишена умирачка ?!

#ОСТАВКА НА БОЙКО БОРИСОВ, ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ, ДИМИТЪР НИКОЛОВ И ОСТАНАЛИТЕ ЗА ПОДИГРАВКА СЪС ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА БУРГАЗЛИИ !

И на 17 март пак си останете вкъщи, защото 50 балъка ще протестират и за вашето здраве, живот и права ...

"Под лупа"