ДСБ: И ГЕРБ, и БСП борят корупцията като при Живков - промени има, промяна няма

ДСБ даде "крайно отрицателна" оценка на законопроектите на ГЕРБ и БСП за борба с корупцията. Това са ходове от времето на късния живковизъм – да се правят промени, за да не се промени всъщност нищо, пише в позицията на дясната партия.

"В гласен и негласен съюз досега, ГЕРБ, БСП и ДПС отказват да реформират съдебната система, твърдо охраняват безотговорността и безотчетността на прокуратурата, блокират и обричат на провал всеки опит за радикални реформи. Защо българските граждани да им вярваме, че ще посегнат на своите интереси с този нов законопроект и органа за изпълнението му. Компетентните критики на двата законопроекта от страна на представители на юридическите среди засилват такова съмнение" - категорични са от ДСБ.

Новият антикорупционен орган, както и да е конструиран, ще бъде поставен в условията на завладяната държава. Така че прочистване не можем да очакваме, а по-скоро – чадър за създателите му, пише в позицията.

В текста се посочва още: "Законопроектите оставят впечатление, че с тях вносителите им се надяват да се разфокусира отговорността за съществуващата корупция във всички власти в държавата. С предлаганото форматиране на отговорните институции, които досега се провалят в това отношение, се цели да им бъде отпуснат нов начален срок, за да заработят ефективно, като бъдат събрани заедно. Ако бъдем справедливи обаче, трябва да посочим, че тяхната неефективност не се дължи на някакъв системен проблем, а на блокирането им с партийни и корпоративни назначения, за да се охраняват съответни интереси.Да бъдат използвани като политически инструмент. Защото няма някакви особени законови причини те да не си вършат работата."

С тази наша негативна оценка даваме знак за внимание към българите за това, което предстои да се случи. То е и повод като партия да заявим твърдото си намерение да работим за съгласие сред българските граждани, сред нашите съмишленици за буквалното преучредяване на Републиката и нейните институции.Защото това може да извършено само от едно ново мнозинство в Парламента. Мнозинство, което има волята и отговорността пред бъдещето на нацията, които в сегашното Народно събрание ги няма, завършват позицията си Демократи за силна България.

https://offnews.bg