You are here

Дугин готви нов балкански политически елит, предан на Кремъл и евразийството

Идеологията на кремълския шаман е "организирането на геополитически хаос"

Сергей Корсунски, директор на Дипломатическата академия на МВнР на Украйна

През януари 2017 година на Световния форум в Давос, бившият вице-президент на САЩ Джо Байдън заяви, че със своите действия на световната арена Русия се стреми да разруши създадения на основата на либералните ценности световен ред.  

Но всъщност раждането на новата геополитическа реалност започва през 2007 година с мюнхенската реч на Путина. За пръв път лидер на ядрена страна, имаща право на вето в Съвета за сигурност на ООН, открито и недвусмислено заяви несъгласие с установения световен ред. През следващите десет години с действията си Русия потврди сериозността на намерението си да „прекрои света" по образ и подобие на съществувалите по времето на Студената война и противостоянието САЩ — СССР. 

Но съществува поне една съществена разлика между 

"възродената" агресивна Русия 

и споминалия се Съветски съюз. И тази разлика е в идеологическата "подплата", определяща видимата страна на външнополитическите действия на Кремъл. Ако в СССР политиката се определяше от комунистическата идеология, то в днешна Русия не съществува никаква идеология. Нейното място беше заето от публично неприпозната от Кремъл утранационалистическа и щовинистична концепция на "евразийството" разработена от Александър Дугин. 

Дугин е смятан за специален съветник на Путин и ако се проследят действията на Русия на световната сцена, географията на пътуванията на Дугин, тоналността на неговите публични изяви, става съвсем очевидно неговото реално влияние във формирането на концепцията за "руския свят" и нейното прокарване навсякъде, където Дугин е допускан. Работата е там, че Дугин е в списъка на персонални санкции на САЩ и някои европейски страни и, по собственото му признание, освен в Турция, Иран, Молдова, Сърбия и в още няколкодържави  той няма достъп. Там където Дугин не може лично да участва, неговите местни контакти го "заместват" в разпалването на междунационални, расови, етнически и регионални конфликти.

Според водещи американски анализатори, Дугин и последователите му играят значителна роля при формулирането на външнополитическите концепции на Русия, същността, на които е, казана с думиге на самия Дугин:

 "организирането на геополитически хаос"

 В доклад на ЦРУ в прав текст се казва, че Дугин "съдейства на всевъзможни видове сепаратизъм, етнически, социални и расови конфликти, активно поддържа екстремистки, расистки и сепаратистки групи и по този начин дестабилизира въткрешно-политическитепроцеси в САЩ". 

Най-новата инициатива на Дугин е създаването на така нареченото "Балканска геополитическа школа", създадена, както твърди той, по молба на "сръбските братя". 

Според Дугин, въпросът за суверенитета на Балканите и, по-широко, на Източна Европа, стои извънредно остро". Но суверенитетът на Европа, според него, не е заплашен от агресивната Русия, обезумала от безнаказаност, а от "процеса на глобализацията, в хода на която се премахват границите, а националните администрации изпълняват чисто технически функции". 

Дугин разглежда Балканите (където, както смята той, някои страни са направили необмислен избор в полза на ЕС и НАТО, но все пак остават Сърбия, Босна и Македония) като територия, на която има възможността да разпространява своите шовинистични идеи. Именно затова се създава школа не за "сръбска геополитика", а за "Балканска", в която се привличат студенти от Македония, Босна и Херцеговина и Република Сръбска. В противовес на "атлантиците и глобалистие", които преподават геополитика в България, Румъния, Черна гора и Словения, верните дугинци са готови да "открият пътя на свободната мисъл на балканските народи, които искат да имат независим поглед към геополитиката в цялата и пълнота".

"Балканската школа по геополитика" вече започна работа в края на миналата 2017 година и в нея са привлечени учени и "специалисти" от Русия и Сърбия, но се очаква да се присъудинят и "мислители" от Италия, Франция, Китай, Иран, Турция. Разбира се, ще бъде изучавана "Четвъртата политическа теория" на Дугин, "Теорията за многополярния свят" и "Ноология".

Самият Дугин формулира задачата на "школата" да подготви "самостоятелно мислещ и компетентен елит на балканските, славянски страни, който в бъдеще ще превърне цялото пространство на Балканите в зона на суверенна политика".

Дугин не крие, че се подготвя 

нов източник на нестабилност в Европа - Балканите

Все по-очевидна става корелацията във външната политика на Русия с идеите на "евразийството" и опит за промяна на политическия ландшафт на Балканите и на Източна Европа. 

Разсъждавайки за "дълбоките потребности на славянските народи в отстояването на суверенитета си" Дугин явно представя желаното за действително. Но няма и съмнение в това, че той е подкрепян от Кремъл.

Западът вече веднъж игнорира предупреждението, което прозвуча от трибуната на Мюнхенската конференция, затова сега е важно да не изпусне момента, когато пиленцата от "гнездото на Дугин" ще бъдат готови да издигнат знамето на евразийството в собствените си страни.  

Това, за което днес разсъждава Дугин, утре може да стане официална политика на Кремъл.

Източник: realist
Превод: Faktor.bg

http://www.faktor.bg