You are here

ДУМА НА ГОДИНАТА – 2018

Нели Огнянова

В края на всяка година се обявяват различни класации – включително за дума на годината. Много пъти от днес нататък ще слушаме някой да се позовава на думата на годината – и убедено хората ще сочат…различни думи.

За думата на  2018 този процес вече започна. Объркващи са спекулациите, с които ни заливат,  какво значели думите и защо били избрани.

Няма единствена дума на годината, думите наистина са множество, те са избрани по различни критерии от различни институции, свързани с езика, динамиката му и честотата на употреба на думите. В англоезичния свят такива са:

Както се вижда, постистинадезинформация и мисинформация са избирани за дума на годината  в три класации през три различни години. Няма единствена институция, която   да се е посветила специално на този сюжет и всяка година да избира нова дума точно свързана точно с нашите отношения с истината  – като disinformationecho chamberconfirmation biasfilter bubbleconspiracy theoryfake newspost-factpost-truthhomophilyinfluencergatekeeper.

В последните дни има доста свободни упражнения около обхвата и същността на мисинформацията, една от думите на годината.  Dictionary.com обясняват ясно – не се изисква намерение да заблуждаваш, важното е, че го правиш, разликата с дезинформацията е в намерението.

Текстът е препубликуван от блога на автора “Медийно право”

Бел. ред: 
nomophobia – номофобия – страх, че мобилният ви телефон не е под ръка (от английското no mobile и латинската дума за страх phobia) homophily –  хомофилия – човешкия инстинкт да става част от племе, да отказва да мисли като личност, а като част от “стадото” (от древногр. ὁμοῦ хомо – еднакво, заедно, и φιλία филия – любов, приятелство)

 

youthquake – игра на думи, букв. младежотресение, значително културно, политическо, социално движение, водено от младежи

single-use – продукт за еднократна употреба. От Collins поставят думата на първо място, за да обърнат внимание на замърсяването на природата, най-често извършвано чрез продукти за еднократна употреба.

https://terminal3.bg/duma-na-godinata-2018/