Държавата ще участва с миноритарен дял в приватизацията на гьола Белене

Оказва се, че всяка жаба си знае гьола, както и Борисов и правителство са решили да участват в китайската афера ...

Инвестирали сме над 1400 млн. лева в площадката, като в края на миналата година платихме 1176 млн. лева по решението на арбитражното дело на "Атомстройекспорт" срещу НЕК. Това че имаме лицензирана площадка, отговорната държавническа позиция изисква, когато е изразходван толкова голям ресурс на българските данъкоплатци, да помислим как той да бъде използван по най-добрия начин.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос за бъдещето на проекта "Белене" пред журналисти днес. Тя участва в откриването на дванайсетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017", съобщава БТА. 

По решение на Министерския съвет БЕХ сключи договор с БАН за представяне на технико-икономически и правен анализ за оборудване на АЕЦ "Белене", каза министър Петкова. Очаква се този анализ да бъде готов до септември и след това ще бъде взето решение. Очакваме и инвеститорски интерес, посочи тя. Процедурата ще бъде публична и прозрачна, а държавата ще участва с миноритарен дял, без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, за да контролира по някакъв начин този процес, обясни министър Петкова.

Тя каза още, че по отношение на седмия блок на АЕЦ "Козлодуй" процесът е спрян. Ако не се случи нищо оптимистично с процедурата по приватизацията на "Белене", не изключваме възможността да се мисли и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на енергетиката.    

През декември миналата година правителството на Борисов в оставка съобщи, че Китайската национална ядрена корпорация е проявила интерес към АЕЦ „Белене”. На среща с китайски представители в министерския съвет от правителството са представени следните условия:
Реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия.
Седмица по-късно премиерът Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещнаха в министерския съвет с представители на Индустриалната търговска банка на Китай. Българската страна е повторила условията си, а китайците са потвърдили готовността си да финансират проекта АЕЦ „Белене” при тези условия.

"Под лупа"