Държавните фирми са натрупали дългове за 7,2 млрд. лв.

Държавните фирми са натрупали дългове за 7,2 млрд. лв.В челната тройка на длъжниците са НЕК, БДЖ и АЕЦ „Козлодуй“ с над 3,6 млрд. лв.

Държавните фирми са натрупали 7,2 млрд. лв. дългове, които застрашават сигурността на българската икономика. Това изчисли икономистът от институт „Отворено общество“ Георги Ангелов на дискусия „Състояние на икономиката 2012“. По думите му задълженията на държавните фирми са сериозна пречка пред икономиката на страната, тъй като голяма част от тях са монополи на българския пазар и ако изпаднат в неплатежоспособност, държавата се ангажира да им изплати дълговете. В момента обаче правителството няма свободни средства, с които да оперира при възникването на подобна ситуация, обясни икономистът.

Първенец по дългове е Националната електрическа компания (НЕК) с общо 2,17 млрд. лв., следват БДЖ и АЕЦ „Козлодуй“, чиито задължения възлизат на 767 и 750 млн. лв. съответно. Така само тези три дружества с държавно участие се оказва, че имат задължения за над 3,68 млрд. лв. С над половин милиард лева дългове са още ТЕЦ „Мини „Марица-изток 2“ - общо дължи 648 млн. лв., и „Топлофикация-София“ - с 548 млн. лв. С над 100 млн. лв. дългове са: летище София (150 млн. лв.), „Булгартрансгаз“ (107 млн. лв.), Столична компания за градски транспорт (164 млн. лв.), Пристанищна инфраструктура (175 млн. лв.), „Мини „Марица-изток“ (209 млн. лв.), Железопътна инфраструктура (213 млн. лв.) и „Булгаргаз“ (341 млн. лв.).

Според Ангелов сериозни задължения имат и някои финансови институции като Общинска банка и Българска банка за развитие. Структурата на вземанията на банките обаче е малко по-различна и задълженията на тези 2 институции – 2,15 млрд. лв., реално се отчитат като привлечени средства, допълни икономистът. По думите му е необходим публичен регистър за следенето на тези дългове. Той посочи, че по данни от края на януари общият държавен дълг е 11,68 млрд. лв., от които 4,92 млрд. лв. е вътрешният.

Икономистите предупредиха, че в следващите 8-9 месеца страната трябва да изплати общо 3 млрд. лв. по дългови плащания за облигации и дефицит. Според Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch, кабинетът трябва да премине към балансиран бюджет. Ако това се беше случило преди една година, сега нямаше да се чудим откъде да намерим 1,6 млрд. лв., за да се плати предстоящият падеж по облигациите през януари 2013 г. Страната ни има нисък приход от приватизация, резервите ни са намалели и не е ясно кой ще ни даде пари, категоричен бе той.

Димитър Чобанов, икономист и преподавател в УНСС, пък заяви, че правителството няма как да набере средства от местния пазар. Преди дни финансовото министерство пусна ДЦК за 50 млн. лв., но бяха закупени само за 42 млн. лв., тъй като инвеститорите искат висока доходност, която не може да им бъде дадена. Чобанов обясни, че искането на финансова помощ от МВФ е реалистичен вариант въпреки негативните ефекти, които може да доведе подобно финансиране.

Георги Ангелов засегна и темата за изваждането на парите от "Сребърният фонд". Намаляването на фискалния резерв от 12 млрд. лв. през 2008 г. до 4,5 млрд. лв. за 2012 г. е сред основните икономически проблеми на България. Той изрази притеснение, че ако пари за бъдещи плащания на пенсии бъдат отделени, то от 4,5 млрд. лв. във фискалния резерв ще останат около 2,5 млрд. лв. Тези пари обаче няма да могат да бъдат ползвани заради ангажименти към Европейския съюз. Така на практика България ще остане без никакви резерви, категоричен бе икономистът и уточни, че подобни действия ще позиционират страната ни на дъното в Европейския съюз по размер на резервите.

Людмила Куюмджиева

klassa.bg