Дядовците от БПЦ били всъщност дядовци от ДС

Дядовците от БПЦ били всъщност дядовци от ДСДуховните водачи се грижили не за  Духовна Сигурност, а за  Държавна Сигурност

11 от 14-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това стана ясно след проверка на Комисията по досиетата.

Проверката е установила принадлежност към бившата ДС на Старозагорския митрополит Галактион, на Видинския митрополит Дометиан, на Плевенския митрополит Игнатий, на Сливенския митрополит Йоаникий, на Великотърновския митрополит Григорий, на българския митрополит в САЩ, Канада и Австралия - Дядовците от БПЦ били всъщност дядовци от ДСЙосиф, на Врачанския митрополит Калиник, на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, на Неврокопския митрополит Натанаил, на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и на Русенския митрополит Неофит.

Комисията по досиетата е проверила три лица на ръководни постове в Католическата църква в България. От тях  принадлежност към бившата държавна сигурност е установена за Георги Йовчев - епископ на Софийско-Пловдивската епархия.

От мюсюлманското изповедание комисията е проверила главния мюфтия и членове на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС). От тях с принадлежност към бившата ДС са Мустафа Алиш Хаджи - главен мюфтия, Насуф Насуф - районен мюфтия и член на ВМС, Недим Генджев - бивш председател на ВМС, Осман Исмаилов - бивш член на ВМС, Ридван Кадьов - бивш  член на ВМС и Шефкет Хаджи - бивш член на ВМС, Искрен Добруджалиев - също бивш член на ВМС.

Каквато е държавата, такава и църквата

Държавна сигурност, е специална служба за разузнаване и контраразузнаване в рамките на МВР. Създадена като „Отдел Държавна Сигурност“ при Царската полиция през 1925 година. След 1944 година службата преминава към новосъздадената „Дирекция на Народната Милиция“ (ДНМ) и търпи редица преобразувания. Известна сред Българското общество с абревиатурата „ДС“, службата обединява в структурата си разнообразни функции по обезпечаване притока на разузнавателна информация за висшето политически ръководство на страната, охрана на членовете на Политбюро, ЦК на БКП и Правителството и борба с „контрареволюционните елементи“ в страната и извън нея.

Като почнеш от отиващият си президент Георги Първанов, минеш през Светия Синод, през депутатите от Народното събрание, та през Министерството на външните работи, медиите и през кой ли още не, навсякъде бъка от агенти и Дядовците от БПЦ били всъщност дядовци от ДСсътрудници на вездесъщата Държавна сигурност. Такива са Главният мюфтия и Епископ Георги Йовчев - Софийско-пловдивски. Това е българската орис. ..

С погнуса разбрахме, че и духовните водачи на традиционно източноправославна България са били и на щат и доносници и агенти на ДС? !

Това едва ли трябва да учудва някого в България, но това не означава, че трябва да търпим подобно положение и е нужно нещата да се променят, а само с примирение и търпение това в България не се случва...

Колеги от e-vestnik  написаха следващите редове: „А къде е досието на Максим? - този възглас се повтаря многократно из форумите в интернет от вчера, когато Комисията за досиетата разкри кой от висшите духовници е бил свързан с бившата Държавна сигурност.

Очакванията, че и патриарх Максим е бил агент не се оправдаха. Но вярата, че той е бил агент, офицер, полковник или дори генерал (щом е патриарх, трябва да има най-висок чин), е толкова силна, че мнозина са разочаровани. И смятат, че досието му е унищожено. Но досега няма случай на унищожено досие на щатен офицер.

Има случаи на прочистени досиета на агенти, изпразнени папки, но щом някой е Дядовците от БПЦ били всъщност дядовци от ДСрегистриран, за него остават документи. За напълно „изтрит” още не се е чуло.

Тъжен ден за България е тя да научи, че почти цялото й висше духовенство, вместо образец за вяра, вместо духовни пастири, са били сътрудници на най-коварния инструмент на комунистическия режим - Държавна сигурност.“

За патриарх Максим е ясно едно, че той е предложен за глава на БПЦ, като кандидатурата му е поддържана и одобрена от Политбюро на ЦК на БКП избрано след IX конгрес на БКП, ноември 1966 г. до април 1971 г. в състав:

Първи секретар на ЦК на БКП: Тодор Живков.

Членове: Боян Българанов, Борис Велчев, Цола Драгойчева, Живко Живков, Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Иван Михайлов, Тодор Павлов, Иван Попов, Станко Тодоров, Тано Цолов.

Всички до един заклети и стари комунисти, които със свое колективно Решение „А“ № 145 от 8 март 1971 г. определят:

„За глава на Българската православна църква да се предложи и поддържа Дядовците от БПЦ били всъщност дядовци от ДСкандидатурата на Ловешкия митрополит Максим.

Възлага на председателя на Комитета по църковните въпроси при Министерството на външните работи др. Михаил Кючуков да извърши необходимата подготовка за осигуряване избора на митрополит Максим за патриарх на Българската православна църква.“

Под това решение стоят отдолу подписите на 7 от членовете на Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков? !!

Висшите другари от БКП са осигурили избора на патриарх Максим. .. Дали това е станало с команда към другите митрополити по онова време, кой да ти каже, но е нормално да се допусне. ..

Толкова за патриарх Максим и още за дядовците от ДС.

По делата ( досиетата ) ще ги познаете!

Състав на Светия Синод

Председател

Председател на Светия Синод е патриархът на БПЦ.

† Митрополит Софийски и Патриарх Български Максим

Членове

† Врачански митрополит Калиник- ДС

† Сливенски митрополит Йоаникий – ДС

† Видински митрополит Дометиан - ДС

† Варненски и Великопреславски митрополит Кирил - ДС

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф - ДС

† Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон - ДС

† Великотърновски митрополит Григорий - ДС

† Русенски митрополит Неофит - ДС

Дядовците от БПЦ били всъщност дядовци от ДС† Неврокопски митрополит Натанаил - ДС

† Плевенски митрополит Игнатий - ДС

† Старозагорски митрополит Галактион - ДС

† Ловчански митрополит Гавриил

† Пловдивски митрополит Николай

† Доростолски митрополит Амвросий

Комисията по досиетата оповести резултатите от проверката си сред ръководителите на православното, католическото и мюсюлманското вероизповедание. Само за един митрополит - Йосиф - пише, че е снет от отчет. За останалите няма такива уточнения, съобщава комисията.

Ето кратка справка от разсекретените от Комисията документи:

Митрополит Кирил - Варненски и Великопреславски. Секретен сътрудник, агент - Ковачев и Владислав.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който неотдавна предизвика бурна обществена реакция с подарения му автомобил Линкълн, също е в списъка със сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Владиката е посочен с агентурните имена Ковачев или Владислав. Телефонът на митрополит Кирил остана изключен на 17 януари, а говорителят на варненската епархия - отец Дончо, съобщи за Нова телевизия, че не е упълномощен да прави изявления по темата.

В досието му има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи и др. През ноември ноември 1990 г. има писмо с искане “да бъдат заличени от всички картотеки данните за Владислав.

Митрополит Кирил е бил секретен сътрудник и агент към първо главно управление и шесто главно управление на ДС с псевдоними Ковачев и Владислав. Дни преди Коледа обаче духовникът отрече да е работил за агентурните служби от онова време по какъвто и да е начин в ефира на БНТ.

Митрополит Игнатий - Плевенски. Агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. Работил е и за МВР - Стара Загора, и за разузнаването, и за политическата полиция. Вербуван е през 1980 г.

Митрополит Дометиан - Видински. Агент Добрев. В досието има донесения, няма данни за получени хонорари. Вербуван е 1972 г.

Митрополит Йоаникий - Сливенски. Агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. После Дядовците от БПЦ били всъщност дядовци от ДСе бил регистриран и към политическата полиция.

Митрополит Григорий - Великотърновски. Агент Ваньо. Служил е на управленията на МВР във Велико Търново и в Стара Загора. Регистриран е и към Шесто управление. Вербуван е 1975 г.

Митрополит Калиник - Врачански. Агент Рилски и Велко. Регистриран е през 1968 г. Първо е сътрудник на управление на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. В досието има писмо от ноември 1990 г. с искане да бъдат заличени от всички картотеки данните за Велко.

Митрополит Натанаил - Неврокопски. Секретен сътрудник Благоев. Регистриран в разузнаването през ноември 1980 г. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител и др.

Митрополит Неофит - Русенски. Агент Симеонов. Регистриран е към Шесто главно управление. Няма данни за лични донесения.  Той е единственият реагирал досега на разкритията.

„За първи път в живота си чувам името си, обвързано с псевдоним на агент Симеон, защото никога не съм развивал такава дейност и ми е чудно, че са ми лепнали това позорно име агент", заяви Русенският митрополит по повод оповестената от Комисията по досиетата информация за агентурното минало на висши православни духовници“.

Митрополит Неофит обясни, че единствените контакти, които е имал с Държавна сигурност, са били по тяхна инициатива и изискване във връзка с пътуването в чужбина на църковни делегации. „Това не може да се окачествява като агентурно дело. Правеше се задължителен инструктаж как да се предпазваме от провокации, как да наблюдаваме процесите, които се развиват на Запад или в САЩ, какви са връзките между църквите от тези два континента. В тези международни конференции са се разглеждали много общовалидни за всички църкви въпроси и това е представлявало интерес за нашата държава. Но това не са някакви платени дейности, т.нар. доносничества, защото това винаги ми е било противно. И никога не съм се занимавал с такова нещо“, заяви владиката.

Митрополит Галактион - Старозагорски. Агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. Вербуван е 1981 г.

Митрополит Симеон - Западно и Средноевропейски. Агент, секретен сътрудник Христов, Торис. Вербуван е 1964 г. През 1967 г. е станал и щатен служител на Първо главно управление. Има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители. Личното и работното му дело е в 27 тома.

Митрополит Йосиф - на САЩ, Канада и Австралия. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи. Снет е от оперативен отчет през 1988 г.

Католическа църква

Епископ Георги Йовчев - Софийско-пловдивски. Агент Петър. Вербуван през 1987 г.

Мюсюлманското вероизповедание

Мустафа Алиш Хаджи - главен мюфтия. Агент Андрей към управлението на ДС Велинград. Вербуван през ноември 1989 г.

Недим Генджев - бивш главен мюфтия. Разузнавач - втора степен, назначен през 1973 г. През 1977 г. е бил преназначен за инспектор. От 1984 г. е привлечен за нещатен сътрудник.

Искрен Добруджалиев - член на Висшия мюсюлмански съвет до април 2011 г. Агент Добромир в контраразузнаването. Вербуван през 1971 г.

Насуф Насуф - районен мюфтия на Крумовград. Осведомител, агент и секретен сътрудник Христо. Регистриран е през 1971 г. към военното контраразузнаване и към Шесто управление.

Осман Исмаилов - член на Висшия мюсюлмански съвет до 2008 г. Псевдоними Пазаря и Басриев. Разузнавач, съдържател на явочна квартира и секретен сътрудник. Вербуван е през 1965 г., снет е от оперативен отчет през 1978 г.

Шефкет Хаджи - член на духовния съвет на мюсюлманите до 2008 г. Агент Родопски. Вербуван през 1982 г. Снет е от отчет през 1987 г.

Комисията по досиетата съобщи, че проверката на духовниците от по-ниските нива, продължава.

Неприятна, но точна истина. .. Въпреки покварата и политическият разврат в официалният сайт на Св. Синод няма и дума написана по казуса. .. Мълчи се? !

В сайта „Православие.бг“ намирам интересни коментари по случая и се изкушавам да ги цитирам и то без редакторска намеса в оригинал:

„Иван Николов 2012-01-18 08:02 Това НЕ Е и НЕ БИ МОГЛО да бъде Синод на Православна църква.То е отдел на ДС!! Екип от щатни и нещатни агенти работили и продължаващи да работят В (Срещу) Църквата. Убедил съм се лично за 3-ма от списъка. Делата на останалите се знаят от медии и са същите. Да се приписва на такава общност \"святост\" като се нарича \"Свети Синод\" е гавра със светостта. Агентът с най-дълъг трудов стаж в ДС-четвърт век-Симеон Западно европейски заявил: \"Изненадан съм,че имам досие. Служих на Господа,това е\" paper.standartnews.com/.../... Ще се окаже,че всичките 11 са \"Изненадани\" и са \"жертви\",а не \"хищници\"-според митологичното разделение на агентите измислено от Г.Тодоров.В България няма здраво църковно тяло(народ) което само да изреже и изхвърли тумора от собствената си глава,както се случи преди години в ПЦА. Настоящият глава Йона е никому неизвестен монах,извън обкръжението на бившия,взет от манастира и поставен за предстоятел и справящ се отлично!“

„мунчо 2012-01-17 19:39 Някои от владиците агенти са изнудвани, защото са хомосексуалисти.  Други са убедени сталинисти и даже не лъжат хората, че вярват в нещо. Трети са жалки като ум и визия, поради което са си предложили услугите да доносничат, за да направят кариера.

мунчо 2012-01-17 16:23 Нищо изненадващо няма в този списък. Само не мога да повярвам, че Максим е станал патриарх по комунистическо време, без да е бил доносник. Досието му е унищожено.“

Това е мнението на част от духовното православно стадо за скандалните разкрития.

А мнението за някои останали извън пипалата на ДС, заради случайност или защото са били все още твърде млади, но се зоват и са назначени за духовни водачи като най-младият владика - Николай Пловдивски, който не е бил агент, някак си не предизвиква духовен възторг. .. Освен със своите 2-3 джипа и лимузини, той често бива забелязан с маркови аксесоари, последния от които е внушителен златен "Ролекс", оценен на не по-малко от 10 хиляди лева?!  Предишните притежания на владиката са не по-малко впечатляващи - "Вашерон Константен" и "Фредерик Констант". Каква скромност и възвишена духовност? !Ако на мястото на ченгетата от ДС с раса се настанят „мутрите“ със скъпи църковни одежди, дали ще е по-добре?   Може би  Дядо Николай има голяма вероятност да бъде издигнат за патриарх, но в този случай май нищо добро не се очертава пред БПЦ и влиянието й върху вярващите.

Не е моя работа да съдя подобни духовни водачи, но искам те да си припомнят думите от молитвата на Христо Ботев и сами да направят своя избор.

Моята молитва

"Благословен бог наш..."

О, мой боже, правий боже!

Не ти, що си в небесата,

а ти, що си в мене, боже -

мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят

калугери и попове

и комуто свещи палят

православните скотове;

 не ти, който си направил

от кал мъжът и жената,

а човекът си оставил

роб да бъде на земята;

 не ти, който си помазал

царе, папи, патриарси,

а в неволя си зарязал

мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът

да търпи и да се моли

и храниш го дор до гробът

само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,

на безчестните тирани,

не ти, идол на глупците,

на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,

защитниче на робите,

на когото щат празнуват

денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!

любов жива за свобода -

да се бори кой как може

с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,

та кога въстане робът,

в редовете на борбата

да си найда и аз гробът!

Не оставяй да изстине

буйно сърце на чужбина,

и гласът ми да премине

тихо като през пустиня!...

Лука БАЛКАНСКИ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.