Дянковата зима ще стопи подкрепата за ГЕРБ

Тенденцията е ГЕРБ да се срива, но да остане най-влиятелната политическа сила

Пързалка

Подобни тези сподели социологът Живко Георгиев. Той заяви, че: "Безспорно ГЕРБ губи влияние и това е трайна, низходяща тенденция от момента, в който пое мандата си. Загадката е в каква кондиция ГЕРБ ще напуснат мандата си, защото няма рязко отдръпване на избиратели от тази партия, но има "топене", от 2-3 години- много очевидно".

 „Не е изключено все пак ГЕРБ да остане най-влиятелната политическа сила до изборите, въпреки някои инициативи на финансовия министър, които имат потенциала да генерират по-голямо от средното недоволство“, коментира социологът пред БГНЕС.

Колаж Ивайло Атанасов

Очаквам през зимата - сезонът на горчивините и мъките на българина този процес да се засили, добави той. Големият проблем на ГЕРБ е ще се появи ли достатъчно мощна политическа алтернатива с нов тип идеи, с нови лица“, прогнозира социологът.

ЖГ

ГЕРБ не предлага нови идеи, имат нови хрумвания, които са изцяло в старото русло на затягане на коланите. Това са иновации, от които ГЕРБ може само да губи, там няма животоспасяващи идеи, коментира Георгиев, който оцени че в момента обществото ни е в „перманентен застой, в някакъв брежневизъм - с тихо тлеене на човешки съществования, без никаква надежда”.

"Покупката на гласове, заплахите са част от инструментариума на изборите от 10 години насам, не че и преди това не ги е имало, но тогава липсваше такава финансова мощ, за да го правят“, смята Георгиев.

 Според него, корпоративен вот, управляван вот, пазаруване на гласове е имало през всички наши избори.

Разбира се, няма как да приемем това за нормално, но обществената неприязън към това явление, нетолерантността никога не е достигала такива размери, че да каже политическата класа: Баста - този инструмент не бива да го използваме!“, коментира Георгиев.

 Козовете на ГЕРБ в предстоящите парламентарни избори са олигарсите близки до управляващите, които могат да осигурят т. нар. корпоративен вот и държавните служители, които са подменени с верни на властите хора и са достатъчно на брой, а и са в зависимост от тези които са ги назначили.

 Георгиев коментира, че се измислят все повече софистицирани техники – олигарсите вече са работодатели на хиляди работници, ако сложим и техните семейства това става значима бройка, макар че те тежат повече на местни избори.

Другата техника се използва от най-големия работодател - държавата и колкото повече се бюрократизира и централизира държавната машина, което става в последните години, толкова по-силно е желанието тези лостове да се използват.