Дянков и правителството на ГЕРБ закриват железниците!

Дянков и правителството на ГЕРБ закриват железниците!На 12-тия ден от стачката на железничарите ДСБ извадиха губещи сделки в БДЖ на Сакскобургготски и Станишев, според които едно място в купените при Царя мотриси струвало 26 000 евро, а при други оферти - 1 600 евро! Така според ДСБ, БДЖ е било принудено да плати цена 15 пъти по-висока от предлаганата от конкурентни фирми, заключи депутатът от ДСБ и зам.-шеф на парламентарната комисия по транспорта Иван Иванов.

На 12-тия ден 80 процента от железничарите стачкуват, съобщиха от двата синдиката в БДЖ - КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Другият скандален факт, който лъсна на 12-тия ден от стачката, бе, че 60 млн. лева на БДЖ били блокирани на 2-годишен депозит в Корпоративна търговска банка, съобщил високопоставен правителствен източник за в. „Труд”. Парите не можело да бъдат теглени, защото в договора имало наказателни клаузи за предсрочно прекратяване!

За първи път чувам за това, ще направя проверка в първия работен ден, коментира Владимир Владимиров, председател на управителния съвет на БДЖ. “Ако открием пари, ще ги изтеглим и ще се разплатим с кредитори”, добави той.

Кой се разпорежда с парите на държавните предприятия и как в Корпоративна търговска банка – кой решава да се слагат на влог и наказателните клаузи – едва ли е някой друг освен вездесъщият Симеон Дянков, който е готов и единия бъбрек на премиера си да продаде, само и само, за да си запълни бюджетния дефицит.

„Хайде спрете да стачкувате, стига сте стачкували – значи спирате стачката, какъв смисъл има да стачкувате щом водите компанията към фалит?” – това повтаряше непрекъснато Диана Найденова като водеща в предаването на 4 декември „Опасно близо”.

Адвокат на ГЕРБ или водеща го игра Найденова в последното си предаване – зрителите така и не разбраха, но за първи път ясно и отчетливо вече журналисти близки до властта, не крият пристрастеността си – защо? Не беше ли журналистиката опонент на властта, която и да е тя? Или това не се отнася за обслужващата журналистика?

Невероятно...

На единадесетия ден стачка в БДЖ протестът премина в гладна стачка.

Софийският градски съд започна гражданското дело по жалбата на БДЖ „Пътнически превози“ за законността на стачката. А синдикатите втвърдиха тона - спират преговорите с ръководството на железницата, защото отстъпвало от вече договореното.

Железничари минаха на глад

На 11-ия ден от ефективните протести двама железничари обявиха безсрочна гладна стачка. Пръв я започна кондуктор с 28-годишен стаж.

„Снощи го обмислих, не съм по емоциите. Просто ме възмути държанието на нашите ръководители. Или ще живеем достойно, но така повече под психически стрес да се живее няма смисъл”, сподели Недко Кертов.

Той е прекарал два инфаркта. Затова състоянието му проследи лекар от Спешна помощ, който настоя кондукторът да бъде под наблюдение в болница. В крайна сметка мъжът прекрати стачката по настояване на колеги, но остана категоричен, че преговорите трябва да се водят денонощно до постигане на споразумение.

Няколко часа след Недко неговата колежка Недялка Зоева също обяви, че минава в гладна стачка. Синдикатите и стачният комитет заявиха, че спират преговорите с ръководството на БДЖ и ще ги подновят, само ако в тях участва и транспортният министър.

„Явно като видят, че сме готови на отстъпки и на споразумение, те тенденциозно искат ново намаляване и орязване на доходите на хората. Само и само стачката да на спре”, зави председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Синдикатите заявиха, че ако прие­мат последните предложения на ръководството на БДЖ, то общият месечен доход на железничарите ще падне с още една трета.

Какво междувременно се случва в компанията

По силата на Споразумението със Световната банка е трябвало да бъдат съкратени 1000 души през 2011 г.

Освен това министър Ивайло Московски призна, че следващата, 2012 година ще останат на улицата още 500 души – т. е. това, което Световната банка е поставила условие, което даже не се изпълнява, а се действа на принципа – да изхвърлим повече работници, да съкратим повече влакове и линии, за да бъдем разтоварим един път завинаги бюджета от дотациите за БДЖ!

„Причината за това е, че Световната банка не ни отпуска дарение, а кредит, който държавата директно ще трябва да започне да изплаща” – обясни доста нелогично даже несъстоятелно министърът.

Истината е, че като цяло планът на СБ не дава жизнеспособност на железниците в дългосрочен период смята Европейската комисия – контрира министъра Петър Бунев.

Съкращаване на персонала, разреждане на сега пътуващите влакове, същото ще се повтори и следващата година – обясни Московски.

„Влаковете бяха 1 200, отидохме на 600, а сега са 450 обясни Бунев и попита: „Как се тези съкращения ще излезе дружеството на печалба, за да си връща дълговете и кредитите”!

Как ще се връщат тези кредити с една свита компания с по-малко приходи и съкратени 2000 души?  В момента се движат вагони, които не отговарят на европейските изисквания за сигурност.

„Това е ситуацията в цяла Европа” – изсили доста Московски, на когото е простено да говори на границата на лъжата, тъй като не разбира от жп транспорт. – Със свитите разходи от заплати , със съкращаването на хора и линии, с повишаване на билетите – щяло БДЖ да излезе на нула, а не на загуба – съобщи още Московски, което естествено няма как да се случи, тъй като в цял свят пътническите превози в жп транспорта се дотират!

„Държавата ще има такава железница, каквато може да си позволи! Железницата наистина е много скъпо нещо...Ние не можем да си позволим качествена транспортна услуга...” – изплю камъчето министърът, което на практика означава: държавата няма да има железница за пътнически превози.

„Инвестиции в инфраструктура за над 1, 200 млрд, двама комисари дали гаранции пред Московски, че ако БДЖ бъде напълно оздравена, и се превърне в една здрава и нормална компания със средно европейски мащаб, на 1 януари 2014 година ще има 600 млн свободни пари, т . е. от фондовете на ЕС, с които ще може да се закупят нови влакове – издекламира министър Московски в студиото на „Опасно близо”.

Петър Бунев: Когато се казва, че ще има някаква система бонусна, която ще се въвежда – тя трябва да бъде разработена и да се види, а не да се говори с някаква идея в неопределено бъдеще... Предлага ни се класът за прослужено време от 1 да намалее до 0,6.../Бунев не бе научил още, че класът за прослужено време за първа, втора и трета категория труд изоБщо ще отпадне по искане на Дянков – бел . Л. М./. Начинът, по който се водят преговорите ни води към мисълта, че те  умишлено искат да продължи стачката. Затова ...критиката ни към министъра е, че той назначава ръководството на железниците и поне един от тези трима души да разбира от железопътен транспорт. Поне един трябва да разбира от железници. Когато тръгваш да правиш промени и да оптимизираш процеси, не може да не познаваш процесите и да ги оптимизираш.

Затова първо казваме, че доверието между нас и ръководството на БДЖ вече го няма...

Московски: Хората, които работят в железницата имат най-малка вина за състоянието на дружеството... да има искания от една фалирала компания е най-малкото – нелогично.

Дянков коментира доста фриволно и невярно протестите на железничарите: „Загубите досега от стачките върви към милион половина, може би в скоро време никой няма да използва БДЖ, заяви в предаването „На четири очи“ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Вече обсъждаме възможността да бъде създадено нова дружество. Още не е тръгнала процедурата, но има интересни инвестиции, тъй като това е единствената връзка между Европа и Азия, каза министърът. Със загубите от стачката не само не могат да се изплатят дълговете, но вече не могат да се плащат и заплатите. В държавния бюджет няма пари да изплати дълговете на БДЖ, това са 800 милиона. Единият вариант е гражданите да платят от джоба си този дълг. За мен тази стачка няма алтернатива. Дружеството ще влезе в несъстоятелност, а пък те дължат и на държавата. Когато има възможност, когато може да се направи компромис, ние го правим, но в случая няма накъде, подчерта Дянков. „Аз пари на БДЖ няма да дам“, категоричен бе министърът. Несъстоятелността на дружеството е въпрос на дни, заяви министърът.

И да стачкуват – няма пари, и да не стачкуват – пак няма – тогава, който събира две години и половина дългове, за да стигнат до 800 милиона?

Защо Дянков настоя преди месеци парламентът да приеме закон, с който да се отпуснат на БДЖ 140 млн, къде отидоха тези пари?

Тази година загубата на „Пътнически превози” била 25 милиона! За новите мотриси на Сименс се искаха 15 милиона – загубите се прибавиха към другите загуби, Дянков обяви, че няма да прати мотрисите и ще трябва да се върнат…

Междувременно в Берлин транспортният министър Ивайло Московски успя да договори около половината от забавения дълг да бъде разсрочен. Дружеството обаче може да загуби 25 от най-новите си влакове, ако до края на месеца компанията не изплати останалите 15 милиона евро.

Схема за погасяване на 15 млн. евро до края на годината по забавените с година вноски по кредита за купуването на мотрисите „Дезиро“ за БДЖ, а останалите 9 млн. евро да се разсрочат за 2012 г., договори в петък, на 2 декември в Германия министърът на транспорта Ивайло Московски. Той очакваше парите да дойдат от държавния бюджет, след като говори за това с премиера или с финансовия министър, но още преди да се върне от Берлин надеждите му бяха попарени.

Финансовият министър Симеон Данков определи договорката на Московски като „добра сделка“, но заяви, че парите за изплащането на дълга няма да дойдат от държавата.

23 милиона за реклама на туризма може да се дадат, а 15 млн за вече закупени мотриси – не може!

Къде е камъчето в обувката на железничарите – в тайнствения инвеститор, който се е наточил да прилапа „Товарни превози” – едно от печеливщите звена в железниците ни.

За българите какво остава: да пътуват с рейсове, което е по-скъпо, тези които нямат пари – да не пътуват.

И тук липсва почтеност в правителството на ГЕРБ – да каже ясно и категорично: продаваме „Товарни превози”, продаваме печелившето НКЖИ – имоти инфраструктура. Хазната е изпразнена от Дянков – и се продава всичко, което може да носи приходи.

А дали ще остане държава – това е последна грижа на Дянков. Нали никой не вярва, че прокуратурата ще го извика да го разпита къде са парите от Резерва на здравната каса, къде се изпариха 120 млн от пенсионните фондове, парите от продадения на безценица Булгартабак, продадения държавен дял в Е ОН, продадения „Кремиковци”, къде се изпариха няколко милиарда от оставения излишък от Тройната коалиция… И прочие, и прочие подобни разпродажби.

Ще си останем с историята за БДЖ:

Първата железопътна линия в днешните български земи е линията Русе - Варна. Построена е от английска компания с главни акционери Уилям Гладстон и братя Баркли през 1865 г. Открита е за движение на 7 ноември 1866 г.; дължината й е 223 км.

През 1874 г. английската компания прехвърля експлоатацията на дружеството на барон М. Хирш, а през 1888 г. дружеството е откупено от българската държава.

Поне имаме история – това Симеон Дянков няма как да продаде!

Люба МАНОЛОВА

http://lubamanolova.info