Евгений Кънев: Притеснително е, че няма информация за приходите в бюджета. Това е липсващият слон в стаятa

”Няма смисъл всички да се облагат със свръхпечалби. Трябва да се мисли малко преди да се правят такива предложения”. Това каза икономистът Евгений Кънев в предаването ”тази сутрин” по БиТиВи за предложенията на служебния финансов министър Росица Велкова.

Евгений Кънев добави, че от всичко казано от служебния финансов министър, липсва слонът в стаятa – "няма грам дума за приходите в бюджета. Трябва да се сменят ръководствата на изпълнителните агенции, за да се подобри събирането на приходите в държавата." Кънев допълни, че единственият критерии, който може да се покрие за овладяване на инфлацията са публичните инвестиции.

 

Икономистът Михаил Кръстев отбеляза, че Министерство на финансите ще гони такива параметри в бюджета, за да може България да влезе в Еврозоната: "Проектобюджетът, който Министерство на финансите ще входира в първите дни на новия парламент, е обречен на неуспех." Той изтъкна, че процесът за влизане на България в Еврозоната зависи и от финансирането на социалните разходи, защото: "Министерство на финансите не може да имитира дълг по начина, по който му се иска", допълни още Кръстев.

 

Икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов добави, че всеки път април месец се подготвя средносрочна бюджет рамка и финансовият министър трябва да даде своето виждане. Според Богданов: "Няма нищо извънредно във всичко това, но иначе финансовата стабилност е дефицит – ако има твърде голямо разминаване, трябва да бъде финансирано по някакъв начин. Затова повечето страни гледат да влязат в някакви рамки. Дебатът е как да се направи бюджет, който е с много нисък дефицит."

 

Богданов настоя служебното правителство да внесе проект на бюджет с по-нисък дефицит и с по-ниско харчене: " В момента пазарите се нормализираха, нещата вървят към нормална ситуация и трябва да имаме нормално бюджетно управление, а не да се вкарва екзотика в бюджетната рамка." Лъчезар Богданов определи предложението за промяна на курса лев-евро като безотговорно и като нещо, с което България няма да може да влезе в Еврозоната: "Това ще е тест за всички партии в парламент. Как партиите ще искат България да влезе в Еврозоната, като са готови да гласуват бюджет с 6% дефицит, отколкото с 3%." Богданов допълни, че нямаме безплатни пари, за да взимаме постоянно заеми.

https://frognews.bg/novini/evgenii-kanev-pritesnitelno-che-niama-informa...