Евроизборите започват. Първи гласуват Великобритания и Холандия

Официално започват изборите за Европейски парламент. Първи гласуват гражданите на Холандия и Великобритания. От днес, 23 май (четвъртък) до 26 май (неделя) 426 милиона европейци от 28-те страни членки на ЕС ще изберат 751 евродепутати за период от пет години (2019-2024 г.).

Утре ще се гласува в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия. Гражданите в останалите 21 страни от ЕС от ще гласуват на 26 май.

Европейският парламент е единствената институция на ЕС, която се избира директно от избирателите в държавите членки. Евродепутатите, на свой ред, избират председател на Европейската комисия и участват в прокарването на общите за ЕС закони.

В началото на 2018 г. Общността прие промени за намаляване на броя на депутатите в Европейския парламент до 705 заради Брекзит. Но отлагане на оттеглянето на Великобритания от Общността принуди страната да участва на изборите и доведе до запазване на 751 места в европарламента. Така и в този ЕП за мнозинство  ще са необходими 376 места.

Минималният брой членове за образуване на политическа група е 25, като в нея трябва да са представени най-малко 1/4 от държавите членки. Всеки член на ЕП може да членува само в една политическа група. Някои членове не принадлежат към нито една политическа група и заседават като независими.

Към момента в ЕП има 8 политически групи (Европейска народна партия - 216 места; Прогресивен алианс на социалистите и демократите - 185 места; Европейски консерватори и реформисти - 77 места; Алианс на либералите и демократите за Европа - 69 места ; Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица - 52 места; Зелените - Европейски свободен алианс - 52 места; "Европа на свободата и пряката демокрация" - 42 места; "Европа на нациите и свободите" - 36 места и депутати без групи - 20 места).

Статистиката сочи, че участието в изборите за евродепутати намалява постоянно. Докато през 1969 г. са участвали 61.99 на сто от избирателите, през 2014 г. пред урните са се явили едва 42.61 на сто от гражданите с право на глас.

У нас първите прогнози за резултатите от изборите ще бъдат съобщени около 20.00 ч. в неделя. ЕП очаква да научи най-късно резултатите от изборите във Франция, Дания и Испания. Първото прогнозно разпределение на местата в следващия Европейски парламент ще бъде представено около 21.15 ч. българско време на 26 май, уточни администрацията на ЕП.

https://www.webcafe.bg/newscafe/politika/id_38653840_Evroizborite_zapochvat_Parvi_glasuvat_Velikobritaniya_i_Holandiya