You are here

Еврокомисар: Замърсяването на въздуха е сред най-големите екологични проблеми на ЕС, ама не и в Бургас

Чистотата на въздуха е проблем не само за България, но и на целия Европейски съюз, а и на света въобще. Това каза пред БНТ еврокомисарят по околната среда Кармену Вела. "В Европа ежегодно 400 000 души умират преждевременно заради мръсния въздух", заяви той.

Мдаа ... А в Бургас не им пука и най-вече на мълчаливия кмет с честни очи-Димитър Николов и неговия зам.-кмет Руска Бояджиева ?!

Замърсяването с фини прахови частици, които навлизат дълбоко в белите дробове, води до сърдечносъдови заболявания, инфаркти, рак. То е причинило почти 400 000 преждевременни смъртни случая в ЕС през 2014 г. 

Това показва справка на NOVA в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда

Още в първите дни на 2018 година нивата на замърсяването с фини прахови частици достигна рекордно високи нива в над 10 града у нас. Това показва справка на NOVA в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда.

снимка : Нова ТВ

Автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, например, отчитат наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било почти три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, наситен с прах около два пъти над нормата.

Дали кмет и заместници в община Бургас могат да чуват и виждат и защо не правят нищо ????

Праховото замърсяване често води до дихателни и сърдечно-съдови заболявания. По данни на Световната здравна организация всеки ден в страната умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в България по този показател е три пъти над средното за Европа. - /nova.bg/news/view/2018/01/09/203473/опасно-мръсен-въздух-в-цялата-страна-от-началото-на-годината/

Христо Луков за "Под лупа"