Еврокомисар с радикална идея: Достъп до новия бюджет на ЕС - само след тест за независимо правосъдие

Вера Юрова заяви, че през втората половина на 2018 г. е възможно да бъде изработен прегледът на политиката на ЕС за стандарти в правосъдието

 

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието подготвя предложение, което да задължи страните членки да преминат тест за независимост на правораздавателните си системи, преди да получат финансиране от еврофондовете, съобщи "Ройтерс". Засега това е само идея, която правителствата може да спрат, ако преценят, че е твърде радикална, но фактът, че е споделена, на този етап показва посоката, в която се движи дебатът в Брюксел в самото начало на преговорите за бюджета на ЕС от близо 1 трилион евро годишно.

Агенцията посочва, че очевидно става дума за случаи като този с Полша, където опитът на правителството да овладее контрола над съдебната система и назначаването на висшите кадри в нея доведе до конфликт с еврокомисията и европарламента. Срещу Варшава започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, според който най-голямата източноевропейска страна може да изгуби правото си на глас при взимането на решения в европейските институции.

Комисар Вера Юрова казва, че в Европейската комисия има консенсус за това, че трябва да се работи по идеи за подсилване на правораздавателните системи, докато се планира новият 7-годишен бюджет на ЕС, започващ от 2021 г. "Един от начините е да се настоява за това, че независимото правосъдие е необходимо за ефективен контрол над използването на еврофондовете. Бих искала да предложа едно подобно обвързване между двете."

Говорител на ЕК заяви в понеделник, че Юрова участва в подготовката на плана за новия бюджет, който ще бъде представен през май. Нейната работа е в съответствие с политическите правила, които Европейската комисия представи миналата година.

"Ройтерс" пояснява, че някои от правителствата на заможните западноевропейски държави - които са и основните донори в бюджета на ЕС - са раздразнени от това, че едновременно трябва да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Великобритания, а от друга страна, източноевропейски страни - основни получатели на евросредства - създават все нови и нови проблеми. Затова се засилва и натискът да има ясна връзка между получаването на субсидии и спазването на стандартите на ЕС.

Юрова каза още, че през втората половина на 2018 г. е възможно да бъде изработен прегледът на политиката на ЕС за стандарти в правосъдието. Сред тях, казват служители на ЕС, може да е редовна ревизия на представянето на националните правораздавателни системи заедно с двегодишния анализ на националните икономически политики за сближаване на страните членки с общите цели, за които са се договорили държавите от съюза.

Еврокомисарят от Чехия е работила в страната си по управлението на фондовете за регионално развитие, насочени специално за това бедните райони на съюза да догонят по-богатите. Сега Юрова изтъква, че каквито и нови правила да бъдат одобрени, те ще важат за всички страни членки и за всички еврофондове, не само за кохезионните.

Това не бива да се възприема като наказателна мярка, а като механизъм за подкрепа на добри практики, допълва тя. Освен това дискусията по предложенията можела да помогне за преодоляване на някои от пречките за достъп до еврофондовете.

http://www.faktor.bg