Европейска обединена левица левица няма да подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на EК

Европейска обединена левица/Северна зелена левица няма да подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, съобщиха от политическата група в Европейския парламент. Според тях фон дер Лайен няма визия, която да се базира на социалната справедливост и човешките права.

„Тя ще прокарва неолиберални политики, които биха довели до политическа криза, безпрецедентна бедност и неравенство сред европейците. Виждаме, че почти липсва желание за борба с избягването на данъчното облагане и измамите на големите корпорации“, се казва в позиция на групата.

Оттам добавят, че са загрижени за милитаризацията на ЕС, която тя предлага. „Нейното наследство в Германия е оръжейни доставки за Саудитска Арабия и подкрепа за военна интервенция. Няма и вдъхващи доверие предложения за реформа на системата за даване на убежище и приключване на предизвикващите срам смъртни случаи в Средиземно море“, смятат левите.

https://www.faktor.bg/bg/articles/evropeyska-obedinena-levitsa-levitsa-nyama-da-podkrepi-ursula-fon-der-layen-za-predsedatel-na-ek