Евростат: Допълнителната смъртност в България през септември е над 50% (ГРАФИКА)

Починалите в България през септември тази година са с 50,2% повече от средното за този месец в годините в периода 2016 – 2019. Това показват данните на Евростат, цитирани от Ройтерс.

 

ЕВРОСТАТЕВРОСТАТ

 

Според доклада на Европейската статистическа агенция, който сравнява допълнителните смъртни случаи с нивата им отпреди пандемията, България има най-голяма допълнителна смъртност в ЕС. След нас се нареждат Литва, Гърция и Румъния, като и в трите държави процентът е над 30.

Ройтерс отбелязва, че България е страната в Общността на 27-те е с най-нисък процент на ваксинирани срещу COVID-19. Освен това страната ни е била най-силно засегната от пандемията от края на лятото като регистрираме рекорди по брой починали и заразени през последните няколко седмици.

Според доклада миналата седмица в България са били направени 44 ваксинации срещу коронавируса на 100 души население, което е най-нисък относителен дял в страните в Европа.

Общата картина показва, че като цяло допълнителните смъртни случаи в Съюза на 27-те през септември са били 12%. Числото значително се е повишило /със седем пункта/, защото през юли са били 5 на сто. Пикът на допълнително починалите в региона е бил през ноември 2020 година.

Най-малко такива случаи през септември са регистрирали Швеция и Белгия, като последната имаше по-висока смъртност по-рано през пандемията, отбелязват от Ройтерс.  

tribune.bg/bg/obshtestvo/evrostat-dopalnitelnata-smartnost-v-balgariya-prez-septemvri-e-nad-50/