Евтин популизъм или най-сетне се взимат мерки под натиска на ЕС .

Grigor Lilov

АМИ СЕГА?
*** Евтин популизъм или най-сетне се взимат мерки под натиска на ЕС
.
ТЕЦ „Бобов дол“ на олигарха Христо Ковачки трябва да направи нова процедура по преценка на въздействието на околната среда, ако иска да продължи да гори биомаса и отпадъци. Това отсъди Административният съд в Кюстендил в отговор на жалбата на „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ и след изрични указания от Върховния административен съд.
------------------------------------
Причината: първоначално издаденото решение е за изгаряне на 99.5% въглища и 0.5% неопасни отпадъци. Впоследствие ТЕЦ „Бобов дол“ променя съотношението на 80% въглища и 20% отпадъци, към които да добави и биомаса. Това се случва без централата да започне нова официална процедура за преценка дали е необходимо да се изследва влиянието на тази промяна върху човешкото здраве и природата.
-------------------------------------------
Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд. Но е някакъв пробив в омертата да не се пипа Ковачки по какъвто и да е начин и с каквото и да е. Факт е, че за това нарушение не се разбра нито от Министерството, когато миналата година избухна скандала с боклука на италианската мафия, нито и досега.
.
Същевременно вече са изплатени 21 милиона лева от бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на същата ТЕЦ като обезщетение. Правителството ги гласува съответното Постановление по никое време - на 30 декември, та дано по празниците скандалната новина мине по-тихо. Обезщетението е заради решение на Комисията от май мин. г., с което не беше дадена квота за изкупуване на ток от ТЕЦ-а.
.
ТЕЦ-а продължава да си гори боклуци и така да печели луди пари.
Защо?
1 . Елeктрoeнeргиятa, кoятo ce прoизвeждa oт гoрeнe нa бoклуци ce изкупувa нa гoрe-дoлу двoйнa цeнa oт пaзaрнaтa, блaгoдaрeниe нa дoбaвкитe към тaзи цeнa, oпрeдeлeни oт Кoмиcиятa зa eнeргийнo и вoднo рeгулирaнe.
2. Доcтaвчиците нa oтпaдъци плaщaт cрeднo oкoлo 100 eврo нa тoн зa оползотворен в Бългaрия бoклук.
3. Прeз гoрeнeтo нa бoклук ce cпecтявaт въглeрoдни eмиcии, кoитo инaчe ce плaщaт, aкo гoривoтo, кoeтo пoлзвaт ТEЦ-oвeтe, ca въглищa или прирoдeн гaз.
.
Част от боклука на София се гори там. Защото гордостта на Борисов и Фандъкова - заводът за отпадъци на София (почти 350 млн. стойност) вече години наред нито може да заработи с пълен капацитет, нито да приложи модерната технология така, както трябва. Така ТЕЦ-Бобов Дол и този в Сливен - и двата на Ковачки за 70 000 тона ще взмат 14.8 милиона лева от софиянци (211 лева/тон)
.
Давам мой пост, излязъл на този ден точно преди година след скандала, който избухна с показаното от мен видео с товарния влак на италианската мафия, задържан от карабинерите с боклук за родните ТЕЦ

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/2642304965885426

Фейсбук