Ега ти държавата, щом с един Цар Киро не може да се справи!

Ега ти държавата, щом с един Цар Киро не може да се справи! 45 дни след размириците в Катуница равносметката от лютите закани на властта е трагична - ромският бос е скрит в ареста, имуществото му си стои непокътнато, нито един данъчен, полицай или магистрат не е наказан.

Човекът, който от две години сляпо, безрезервно и често без особено силни аргументи обясняваше, че благодарение на новата власт у нас се живеело по-спокойно и по-добре, че имало политическа воля за борба с организираната и всякаква друга престъпност, изведнъж преобърна мнението си и обяви, че вече не може да има никакви извинения за правителството. Че е свършил меденият месец на властта. И даде пример със случая в Катуница от 23 септември т.г., за да илюстрира познатата вече теза, че в страната функционирали две правосъдни системи.

"Не бих се примирил с такава ситуация, не обвинявам българските граждани, които излязоха на протест, но нека хората да не поемат правосъдието в собствените си ръце. Но на хората им е омръзнало и Цар Киро не е единствен случай. Преди време казах, че в България има две правосъдни системи. Ако си достатъчно богат и властен, правилата може и да не се отнасят до теб", коментира дипломатът.

"Никой в страната не трябва да бъде предпазван от закона, той трябва да е валиден за всички", каза посланикът и допълни, че "всички в България" биха могли да посочат личности, упражнявали влияние години наред и оставени над закона.

Няма никакъв спор, че един от недосегаемите години наред бе емблематичният Кирил Рашков, известен повече като Цар Киро. Вероятно той и досега щеше да управлява губерния, която си бе отцепил абсолютно незаконно, но под благосклонния поглед на властта, ако не беше смъртта на 19-годишния Ангел Петров от Катуница и последвалият обществен гняв. И очевидно дори Уорлик е прозрял това, защото го дава като единствен пример.

За да стане картинката още по-очевадна, изявлението на американския посланик

съвпадна с контраатаката на посъвзелата от стреса фамилия на ромския бос

Първо бе обявено, че фамилията ще заведе граждански дела с искове за общо 1 млн. лева за повредено имущество срещу жители от Катуница и други участници в трошенето на имотите и автомобилите им. "Документите са готови и ще ги внесем до дни в съда", обяви синът на Цар Киро Ангел Рашков.

Адвокатите му били почти готови със събирането на телевизионен и снимков материал от интернет за екцесиите в село Катуница. Отделно от това Ангел Рашков щял да пусне жалба до полицията и прокуратурата за закани и дори опит за убийство - преди дни той бил нападнат от жители на Катуница на изхода на селото, бил замерян с камъни и дори бил и ранен.

Ангел Рашков заяви обаче, че не се страхува от никого и хората в Катуница не са тези, които ще кажат къде ще живее фамилията му. Така той даде да се разбере, че фамилията ще контраатакува и държавата, и хората от Катуница, и събралите се на 23 септември вечерта фенове. Интересно е обаче, че фамилията не иска нищо от полицията, която очевидно бездействаше при събитията и е една от основните причини за вандалщината.

Всичко това показва пълното безсилие на цялата държавна машина, която въпреки купищата промени в законите, с които бяха делегирани множество извънредни правомощия, въпреки публичните клетви на отговорни лица от управляващите, въпреки народния гняв, който привлече вниманието на цял свят, не успява да се организира и да раздаде бързо правосъдие. Дали защото не може или не иска е по-скоро риторичен въпрос.

Много удобно, но и много грешно е да се смята, че "имунитетът" на Цар Киро спрямо закона е придобит само благодарение на съдебната власт. Години наред нито данъчни, нито митничари, нито полицаи са го закачали. След като пламна Катуница, управляващите се стреснаха и започнаха да имитират активност по отношение на Цар Киро - дори го арестуваха, макар за мнозина в неговия случай да става дума за чисто спасяване от линч.

Лично премиерът Бойко Борисов обяви тогава, че прокуратурата и данъчните вече проверявали циганския бос, като акцията започнала "цели" 10 дни преди случката в Катуница. Прокуратурата също се обади - проверявало се "необяснимото богатство на определен кръг лица, сред които и фамилията на Кирил Рашков", което пък ставало в "изпълнение на препоръките от доклада на ЕК за проактивна политика при финансовите разследвания".

Всичко това

повдигна куп неудобни въпроси

Защо години наред Цар Киро не е плащал данъци? Къде са потъвали жалбите на хората срещу него и семейство му? Кой е отговорен да се стигне до смъртта на 19-годишния младеж? Защо след като няколко пъти бе обвиняван, че произвежда нелегален алкохол, така и никой не направи нищо? Кой и как е узаконявал неговите имоти, включително и върху общински земи?

В отговор управляващите се заклеха, че този път ще е различно. Нищо че Цар Киро сам се припозна като върл фен на ГЕРБ. Беше обещано, че ще се потърси отговорност на всеки данъчен, митничар, прокурор, полицай, който е позволил съществуването на тази паралелна реалност, в която Цар Киро е минавал винаги между капките на закона.

НАП се зарече да установи защо в Пловдив е била прекратена проверката на имотното състояние на Рашкови, което надхвърляло прага от 500 хил. лв. Дори бе обявено, че вече е започнало дисциплинарно производство срещу служителите в НАП - Пловдив. Имаше закани, че ще бъдат проверени 12 физически лица и 6 фирми, свързани с клана, включително и партията на Цар Киро "Свободна България"...

Всъщност до момента не се е намерил нито един отговорен фактор, който е допринесъл с действие или бездействие за благополучието на Цар Киро и за неговото постоянно измъкване от закона. А проверките на лицата с над 500 000 лв. доходи бяха на специален отчет и под контрола на централното ръководство на НАП?

В този период шеф на данъчното в Пловдив е била Менда Стоянова, сега фактор в ГЕРБ и шеф на парламентарна комисия. Шеф на местния БОП пък е бил сегашният главен секретар на МВР Калин Георгиев. Но и те се оказаха вода ненапита. Дори имената на разследваните по-низши данъчни не се знаят, което уместно поставя въпросът дали изобщо има такива.

На практика срещу Цар Киро има едно-единствено обвинение

- за отправяне на 2 закани за убийство към Веселин Христев и лелята на убития 19-годишен Ангел Петров - Иванка Петрова. Заплахите са направени часове преди момчето да бъде жестоко прегазено. Обещано бе обвинителен акт по това дело да бъде внесен още тази седмица в районния съд в Асеновград.

Прокуратурата твърди, че разполага с видеозапис на охранителна камера в деня на убийството на момчето, на който се виждало как Цар Киро препречва с автомобила си пътя на заплашените пред техния дом в Катуница. И че го грозят до 6 години затвор. Всичко това обаче още не е влязло в съда.

Очевидно ще минат години преди Цар Киро да бъде окончателно осъден дори само по това дело. А по всичко личи, че има проблеми и със скоростта на данъчните разследвания срещу фамилията, както и на всички други действия срещу тях.

И вместо държавата да ги пресира, да ги проверява денонощно, да извади всички техни и на своите служители кирливи ризи, тя им даде прекрасна възможност да се окопитят и да се направят на жертви.

 

 Нещо повече - шефът на комисията за конфискуване на имуществото, придобито с престъпна дейност, Тодор Коларов обяви, че Цар Киро и неговото имущество си остават недосегаеми.

Той призна, че дори и да е бил приет по-рестриктивният закон, предложен от правосъдния министър Маргарита Попова, който предвижда конфискация без влязла в сила присъда, Кирил Рашков отново нямало да попадне под неговите удари, тъй като обвинения като закана за убийство, незаконно производство на алкохол и джебчийство не попадат в приложното поле на комисията - и по бъдещия, и по действащия закон.

А финансовият министър Симеон Дянков призна, че засега НАП не може да се справи с незаконно забогателите и с тези, които не са си плащали данъците. И се оправда, че къщите на Рашков били вдигнати и узаконени в периода 1993-1997 г. Според министъра ромският бос бил неуловим, защото се прехвърляли имоти и пари на фонданции и така се прикривал действителният им собственик.

"Тези неща няма как да се видят на местно ниво. Ако трябва да се отправя упрек към някого, това е централата на НАП в София", заяви Дянков и посъветва данъчните да му погледнат движимата и недвижимата собственост из цялата държава.

Всъщност всеки юрист, дори начинаещ, може да посочи достатъчно възможности за повдигане на обвинения - за укрити данъци например, при които съдът може да постанови конфискация. Дори не е задължително отнемането да стане по закона за престъпното имущество.

Има и достатъчно възможности за проследяване на парите и за законово атакуване на имотите на родата на Цар Киро. Само че очевидно никой не е имал, а май няма и сега намерение да притеснява царя на Катуница. Просто е смешно цялата държавна машина, която постоянно се заканва как ще конфискува имането на мафията, да не може да се справи с един Цар Киро.

Затова още отсега може да се прогнозира какъв ще е изходът на този на пръв поглед неравностоен сблъсък. Цар Киро ще осъди България в Страсбург за нарушени човешки права. А жителите на Катуница е най-добре да си търсят нова държава. В тая за тях справедливост очевидно няма да има.

Петър ПЕТРОВ

„Сега“