Един Киро не могат да пипнат, а се канят на мафията

Един Киро не могат да пипнат, а се канят на мафиятаПо време на най-големите размирици самият Кирил Рашков обяви, че има много имоти навсякъде. Неговата „царица“ има хотел, родата се вози в мерцедеси, но никой не може или не иска да ги пипне с пръст.

Следвай парите! Това е единственият път за битката с корупцията. В тази постановка е убеден един американски прокурор - Джордж Харди. Той успява да осъди корумпирания конгресмен Ранди Кънингам. Последният бе осъден на 8 години затвор за 2.4 млн. долара подкупи. Съд в Сан Диего реши, че Кънингам трябва да плати и 1.8 млн. долара компенсация за укрити данъци, както и че неговото имущество за още 1.85 млн. трябва да бъде конфискувано. Както казва прокурорът, когато човек започне да разследва, обръща много камъни, под които се крият много „червеи“, които се разпълзяват в много посоки. Просто трябва да се проследи накъде отиват.

Всекидневно се конфискува и имущество на италианската мафия, пак точно със спазване на принципа „Следвай парите“ - виж откъде са дошли и при кого са отишли.

Когато пък след убийство на разследваща журналистка през 1996 г. Ирландия приема закон за конфискуване на бандитското имане, само за няколко месеца е отнето имущество за над 40 млн.евро и блокирано за още толкова. Ирландия става пример как трябва да се действа с мафията. Уж именно от този опит почерпахме и ние. Няколко години по-късно българската конфискация на мафиотското имущество буксува и едва ли скоро ще проработи.

И как иначе, след като се оказа, че дори Кирил Рашков може да отърве конфискацията на огромното си имущество. Това обяви в прав текст председателят на комисията за установяване на имущество от престъпна дейност Тодор Коларов. Причината е, че за да започне проверка, комисията трябва да бъде сезирана и да има обвинения и присъда срещу даденото лице по точно определени текстове от Наказателния кодекс.

Коларов призна, че дори и да е бил приет законът,

предложен от Маргарита Попова и нейното ведомство,

Кирил Рашков отново щял да остане невредим. Законопроектът на Попова предвижда т.нар. гражданска конфискация, която действа и без влязла в сила присъда. Но Коларов поясни, че обвинения като закана за убийство, незаконно производство на алкохол и джебчийство не попадат в приложното поле на комисията - и по бъдещия, и действащия закон.

Проектът „Попова“ бе отхвърлен от мнозинството в последния момент с аргументите, че трябва да има повече гаранции срещу злоупотреба и за човешките права. Преди няколко дни Борисов каза, че този закон със сигурност ще бъде приет.

Все пак има достатъчно възможности за повдигане на обвинения за укрити данъци например, при които съдът може да постанови конфискация. Дори не е задължително отнемането да стане по закона за престъпното имущество. Само че очевидно никой не е имал намерение да притеснява царя на Катуница. Толкова години не е бил закачан от пловдивските данъчни и хеликоптерът на НАП не облетя миналата година именията му в Катуница.

Оказва се, че и цялата държавна машина, която постоянно се заканва как ще конфискува имането на мафията, ще се оплаква колко са й вързани ръцете. Дори финансовият министър Дянков обяви, че засега НАП не се справя с незаконно забогателите и с тези, които не са си плащали данъците. Но не се справяли и всички други органи. Оправданието на днешната власт е, че къщите на Рашков били вдигнати и узаконени в периода 1993-1997 г. Мълчи се обаче за имотите на родата му.

Според министъра Киро бил неуловим, защото се прехвърляли имоти и пари на фонданции и така се прикривал действителният им собственик.

„Тези неща няма как да се видят на местно ниво. Ако трябва да се отправя упрек към някого, това е централата на НАП в София“, заяви Дянков и посъветва данъчните да му погледнат движимата и недвижимата собственост из цялата държава.

Как пък досега не се сетиха?

Същата работа била и с Христо Ковачки и установяването, че голяма група фирми около него дължат близо 200 милиона на държавата.

И представяте ли си защо чак сега? Защото никой не бил проверявал човек с бизнес в енергетиката да не би да има примерно и птицеферма. Като новина от бъдещето финансовият министър съобщи, че до края на годината ще станат известни и други фигури.

Може и да съберат някой и друг лев от известни певци, музиканти, спортисти, бизнесмени. Дори да са няколко милиона. В крайна сметка всеки е длъжен да декларира доходите си и да плаща данъци.

Но става ясно едно, че скоро ефективен закон за отнемане на престъпното имущество няма да има. Истинските представители на организираната престъпност, корумпираните чиновници, незаконно забогателите депутати, министри, магистрати, полицаи, данъчни, митничари, неплатилите стотици хиляди и милиони данъци, кралите ДДС, контрабандистите ще спят спокойно още дълго време.

И хората ще почакат за справедливост и ефективно противодействие на икономическата мощ на мафията. Просто настъпва поредният сезон на политически шменти-капели.

Петър ПЕТРОВ

„Сега“