ЕДИН САМОЛЕТ, ЕДИН ОПОЗИЦИОНЕР И СКРИТАТА ДИПЛОМАЦИЯ

Grigor Lilov

 

През България прелетяха руски десантчици и военни самолети, по БДЖ – руски танкове и БТР-и. В Черно море - артилерийски огън от руски военни кораби в непосредствена близост до английски.
.
Първо ще дам някои детайли за случилото се, а после ще разкажа защо се случи. Понеже арестът на някакъв критик на някакъв режим е мотив, но не и причината за скандала.
Десет минути преди приземяването му във Вилнюс самолета на Ryanair вече е снижавал за кацането в столицата на Литва.
По личното разпореждане на белоруския президент Лукашенко той е бил отклонен от маршрута си „Атина-Вилнюс” и принуден да кацне в Минск.
Веднага командоси са арестували Роман Протасевич. Той е мой колега, основал опозиционния на режима интернет Telegram канал Nexta. Заради критиките към Лукашенко тази интернетплатформа е обявена като „екстремистка”. Това „престъпление” според законите на онази диктатура се санкционира, вкл. и със смъртно наказание!
За да приземи самолета, президенът Лукашенко е вдигнал във въздуха изтребители МиГ-29, които под дулата на оръжията си са отклонили самолета от маршрута му.
 
Давам съобщението на Беларуското Министерство на отбраната. Според него бойните самолети е „трябвало да окажат помощ при приземяването на пътническия на летище Минск 2”. Съобщението не е глупост, както звучи, а неприкрит, нарочно демонстриран цинизъм.
След който заради назряващия огромен международен скандал с напълно незаконно и брутално по международните спогодби отклоняване на самолет от неговия маршрут, при това със заплаха за живота на пътуващите на борда му (вкл и един българин), в Минск спретнаха поредната скудоумица.
Според нея на борда имало взривно устройство и затова бил приземен принудително ... на по-далечно летище, отколкото е Вилнюс.
Естествено, взрив не беше намерен, което със скърцане на зъби Следствения комитет на Беларус призна. И заведе фиктивно дело срещу анонимно лъжливо обаждане. Няма да бъда изненадан, ако бъде намерен и съответен „виновник” – задължително етнически поляк или етнически украинец.
(съобщението на Следствения комитет)
.
Режимът на Лукашенко все повече придобива характер на сталинска диктатура.
Той е опрян на друга такава диктатура в „кадифени ръкавици” – онази в Кремъл. Защото Лукашенко надали би рискувал, ако зад гърба му не стоеше Русия.
Дори и в този случай.
Включително и формално Кремъл е зад гърба му, коeто световните медии повсеместно премълчават.
Защо?
Защото противовъздушната и противоракетна отбрана на Беларус и военно-въздушните им сили са интегрирани не тайно, а явно и официално в руските – т. е. съществена част от армията на Лукашенко е под съвместно командване. Включително и „МиГ”-овете, които ах, помагали на гражданския самолет, като го взели под прицел.
.
ЗАЩО ЗАПЛАШИХА САМОЛЕТА?
.
Наскоро приключи срещата Антъни Блинкън и Сергей Лавров. Според двамата външни министри тя била „конструктивна” въпреки сериозните различия.
Според мен – не! Няма как претенцията за гарантирани зони на влияние и опека от Русия в разни части на света, камо ли в Източна Европа – част от ЕС и НАТО, да бъде уважена. Ако се отговори на желанията й, това е геостратегически разгром на НАТО и последващо попадане на европейския континент в ръцете на Кремъл (без Франция и Англия).
Днешният случай със самолета доказва тезата за конфликт и неразбирателство. Надали на Лукашенко му пука, грубо ще се изразя, от някакъв опозиционер, чийто сайт не е проблем да се блокира в Беларус. Надали би рискувал нови санкции срещу себе си, надали би задраскал Беларус от въздушната самолетна карта на света, което също може да се случи заради скандала.
Зад Лукашенко обаче стои негласно дипломатическо послание на Кремъл. Или на сили, които реално са в състояние да притиснат Путин, ако той не е достатъчно „твърд борец срещу Запада”.
 
Стои такова послание, защото вчера в Черно море руският ракетен крайцер "Москва" и фрегатата "Адмирал Григорович" откриха артилерийска стрелба в непосредствена близост до британски кораби. Днес в Далечния Изток група от 6 руски военни кораба нахлуха в района на военни учения на американския и японския военноморски флот (11 кораба) и така прекратиха учението им.
 
.
Москва всъщност демонстрира с тези провокации - корабите и самолета, езика на силата от една страна, а от друга – имахме наши губернии и ще бъдат наши.
В тази връзка ще отбележа, че не е случайно, че в днешния ден президентите Радев и Вучич се срещнаха, вкл. и само двамата на четири очи. Утре е 24 май и подходящо беше паметникът на братята Кирил и Методий да се открие не сега. Но срещата е част от едно по-голямо символно дипломатическо послание с различни, хм, и други „прояви”, за които разказах по-нагоре.
.
Румен Радев заяви, че „С президента Вучич от години имаме добро взаимодействие, приятелство, откритост, откровеност при обсъждането на всички въпроси и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество, и как ЗАЕДНО да чертаем НАШИЯ ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТ”.
Въобще имаше отлично разбирателство” макар че македонското лоби на сръбските секретни служби в Македония разпалва ненавистта към България. Не виждам и „общото в пътя" на страна-членка на ЕС и държава, която тепърва ще кандидатства за член, ако въобще го направи.
Сърдечната среща стана по същото време, когато руска военна делегация предаде на Сърбия заплатените от нея 19 танка Т-72МС и 20 бронетранспортьори БРДМ-2МС на фона на завършилите съвместни военни маневри. Новата доставка заедно с предишните достигнаха респективно по 30 бройки танкове и бронететранспортьори. Те са базирани недалеко от нашите граници – в Ниш. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на сръбското военно ведомство Михайло Зогович.
.
Тази техника премина през България с БДЖ, прикрита по нощите, руските десантчици и техните самолети – също през въздушното ни пространство, както миналата година преминаха ракетните системи „Панцир”. Това се случи въпреки наложеното от ЕС оръжейно ембарго над Москва след незаконната анексия на украинския полуостров Крим от Русия. Забраната важи и за търговия с оръжие, и за износ на стоки с двойна употреба.
.
Новото правителство продължи политиката на Бойко Борисов „и вако, и тако”. Защото например на полигона в Ново село сега има съвместни българско-американски-грузински учения с танкови стрелби.
.
Със сигурност рано или късно ще ни нашамаросат и от двете страни. Защото нито Белият дом, нито Кремъл са склонни България да се навежда в специфична поза към всички страни (за капак отгоре започна да се договаря скрито и голям финансов заем от Китай). Когато великите сили мерят сили, мерят ги на спорни територии, каквато беше Югославия, каквато беше Сирия.
От години предупреждавам до какво води седенето на два стола едновременно - разчекване, както и ролята на Троянски кон. Според легендата троянците не послушали предупрежденията на пророците Лаокоон и Касандра да не вкарват скъпия дар - Троянския кон и платили с живота си и с опожаряване на града.
.
Видео за руската доставка за Сърбия
Самолетът излетя от Минск за Вилнюс. Председателят на Европейския съвет призова случаят да бъде разследван от Международната организация за гражданска авиация ИКАО. Гръцкото правителство протестира изключително остро пред Кремъл, както и правителства на държави от ЕС. Предстои специална среща на ЕС по скандала. Родната реакция първоначално беше един туит на Външното ни министерство, докато се види "накъде се обръща палачинката".
 
Фейсбук