ЕДНА ДАНЪЧНА СХЕМА: „ТУКА ИМА – ТУКА НЕМА (ДДС) И БЛИЗО МИЛИАРД

Grigor Lilov

 

И разни знаменити имена
.
Опростените данъци на "Афелия" ЕООД са 197 млн. лв., а на "Синтия" малко над 80 млн. лв. Само тази сума е почти 300 милиона. Според търговския регистър техен собственик е Станислав Иванов Начев.
На същия адрес на бул. „Черни връх 86” в столицата, на бул. „Монтевидео” има десетки други филми.
Почти всички са еднолични с много редки изключения. Става дума за човек-бушон в голяма схема за неплащане на ДДС.
Това лице е управител на 92 фирми.
Собственик е на 66 фирми.
Щетата за държавата от организацията, на която той стана бушон, е близо милиард.
За сравнение – преди десет години, през 2011г. фирмите са били само 75.
А защо соча 2011 г? Защото тогава е бил арестуван за данъчни измами. С цяла група авери и бели якички в акция на НСБОП.
И са пуснати на свобода от съда.
Действат от 2002 г. Като организатор на схемата се сочи бивш военен – Боян Петров. Приятелката му Радостина Спасова е счетоводен и данъчен експерт. Към ДДС аферите отношение имат адвокатът Росен Николов, юристката Айлин Джелилова, Татяна Мънкова. Мънкова е сестра на един от оправданите килъри за убийството на гангстерския сикаджийски бос бай Миле. В офисите в столичния квартал Овча купел са открити десетки златни кюлчета и много нумизматични монети.
.
Станислав Начев и брат му Радослав (също в схемата с нови десетки фирми) са от варненското село Любен Каравелово.
Роми. Неграмотни.
Адвокатът Росен Николов не само е техен пълномощник по фирмите, но е такъв и на друг участник в схемата. Другият, Неделчо Пенчев например катастрофира край Созопол на 26 юли 2009 г. с бялото си порше. Следва сблъсък с друга кола и машината на състезателя се се стоварва върху семейство белгийци. Загива 21-годишната Марион.
Осъден е само на пробация. По гражданския иск кръвнината е 140 000 лева. Доколкото съм информиран, на следващите инстанции сумата е паднала значително.
Давам този страничен детайл, за да се види, че тези хора са под опеката на висша закрила срещу закона за всичко, което правят и извършват.
.
Нищо не може да им се случи.
Защото?...
Защото схемата е ползвана от големи български компании и туристическия едър бизнес, намаляващи задълженията към фиска с фиктивни договори за реклама в медиите и за консултации.
.
Само два примера: през април 2009 г. българската хотелска и ресторантьорска организация награждава филма, продуциран от водещия се като организатора на ДДС схемата Боян Петров “100 национални туристически обекта - Златоград”.
Той е отличен и от бившия директор на националната филмотека.
.
Пламен Масларов тогава е член на журито. (Пламен е роднина на бивша министърка) На същия фестивал друга фирма на Боян Петров - “Мега Медия”, осигурява и наградния фонд, заедно с грандхотел “Велинград”, където депутатът Делян Пеевски тогава е регистриран за местните избори. Хотелът се управлява от неуспелия кандидат на ДПС за кмет на града и приятел на Пеевски Андрей Премянов.
Със същия бушон – неграмотния ром „работа” по фирмите си е имал и сегашният политик Веселин Марешки.
С него са работили и героите на други афери за стотици милиони – за магистрала Тракия, европейските фондове и "Братко и Батко" (фирма "Биндер" на Емил и Бойко Георгиев – братя на шефа на пътната агенция Веселин Георгиев).
И т.н., и т.н.
.
И разбира се, има и офшорка.
Фирмата на схемаджията Боян Петров и приятелката му Радостина Спасова "Орка филмс" (46 милиона капитал) е собственост на "Глобал Инвест", която се държи от "Канта корпорейшън", регистрирана в Панама.
Канта-та е собственост на някакви хорица – същото нещо като нашенските „роми”, ала от големия свят. Канта-та купува от Радостина "Глобал Инвест" и я преназначава за управител. За пълномощник чужденците харесват приятеля й Боян Петров. От панамската офшорка следите на парите текат към непрозрачни офшорки и банкови сметки по Кайманите, Сейшелите и др. приказни острови по света.
Към най-големите босове.
С такава биография са огромна част от „чуждите” капитали, инвестирани в България.
На снимките: задържаният бизнесмен-ром с многото фирми бушони, адвокатът, експертката, смачканото Порше
Фейсбук