Една друга бюрократична държавна икономика, която е постоянно зависима от следващия кръг субсидии отвън и в която джипковисти ще правят държавни бензиностанции, държавни компании, държавен бизнес.

Ilian Vassilev

Тръпки ме побиват, когато на някои политици и "граждани" започнат да им светят очите като на Чичо Скрудж при вестта, че някъде има пари за "усвояване". Щели сме да получим 13 милиарда евро от ЕС фонда за възстановяване на икономиката от Ковид19, но не гледат нито дребния шрифт на условията, нито общия контекст. Само смятат колко могат да "гепат".
Ще ни хармонизират данъчните ставки, ще ни закрият едни производства, ще изградят нова структура на икономиката, в която все повече компании ще зависят не от пазара и конкуренцията, а от следващия транш от субсидии и програми за възстановяване, това което наричам непазарна бюрократична адикция.
Преди да скочим, трябва да направим цялостна оценка. Лесните пари са опасни, още повече ако към тях има условия.
Никога не съм гледал с оптимизъм на пари, които бюрократи от някъде ни дават. Защото това не е план Маршал, а е нова схема за налагане на матрица на политика и икономика, която след това може да се окаже със смесен ефект.
Не твърдя нищо крайно, само че ако тези пари минат пред сегашния тип държава, през сегашния тип матрица на тяхното разпределение, ще генерират такава корупция, че накрая ще се окажем по-социално разслоени, бедните по-бедни, богатите по-богати, а средната класа по-малка, с икономика, която се държи от все по-малко предприемачи, истински бизнесмени, с идеи и иновативно мислене, с конкурентен дух, а все повече на гъвкави играчи, които нямат идея от иновации и риск, но имат връзки и нагласа да пишат проекти и инвестират в кохорта от експерти, консултанти по европроекти, вместо по бизнес планове и търговски кредити. Една друга бюрократична държавна икономика, която е постоянно зависима от следващия кръг субсидии отвън и в която джипковисти ще правят държавни бензиностанции, държавни компании, държавен бизнес.
Запомнете сегашната европейска матрица на зелената икономика не е глобално конкурентна. Европа изостава и една от причините са небалансираните като влияние и неразположените оптимално във времето климатични политики.
И след КОВИД-19 когато страните просто нямат пари, трябва да се борят със свръхдефицити и рецесия, и имат други приоритети, еврократите отново се опитват през тези нови зависимости да обвържат поведението ни спрямо тези пари, до които един ден, някога в бъдеще, ще имаме достъп ?!, и никак не е сигурно че ще ги получим. Защото още ги няма никъде тези пари.

Фейсбук