ЕДНА ОФШОРКА ЛИ? МНОГО СА...

Grigor Lilov

 

"Никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост движима или имот в чужбина. Единствено и само в България пред очите на всички българи - имаше една къща, в която вече десет години живеят четири деца, купена с пари дадени от мен по банков път преди почти 9 години още преди да участвам за кратко и злощастно за репутацията и благосъстоянието ми в политическия живот, след като са получени също по законен банков път от трудови договори с платени дължими данъци към държавата. Къщата огледахте добре по всички телевизии преди 8-9 години".
**** Николай Бареков във Фейсбук.
Името на жената до него – Мария Календарска, изплува в досиета „Пандора” с офшорката Sirius Investing.
И Календарска като член на ръководството на партията на Бареков, и самия той са били длъжни да декларират тази офшорка както пред КНОНПИ, така и пред европейския парламент, където телевизионерът и политикът беше депутат. Не са го направили.
Но и около самата партия на Николай Бареков кръжат офшорни и неясни капитали. Това разследвах още при при образуването на тази политическа структура преди доста години:
ЧЕТВЪРТА ЧАСТ :
ФАКТИ БЕЗ ЦЕНЗУРА! ЗА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА”
Финансовите интереси и парите – кръстосан бизнес с Ирена Кръстева (Делян Пеевски) и Корпоративна банка
• Кукловодите – ала Джеймс Бонд и Рихард Зорге
• Един главен икономически съветник – олигарх
• И един пазен в тайна спонсор, появил се във Виена
• Как заиграха енергия, шистов газ, руски и задокеански интереси чрез Бареков
• Ролята на вечния виновник – мултимилиардер и финансов спекулант
.
В третата част на онова разследване, излязло преди доста години, могат да се видят имена, които тогава не бяха известни, а сега вече са. Например Ангел Славчев, който се подвизаваше като бос на младежката организация на движение „Русофили” сега е сред лидерите на партия "Възраждане". Или Румен Йончев, който стартира през коалиците на БСП, подвизаваше се в партия „Напред” на енергийния олигарх Христо Кавачки, прегръщаше се с РЗС на позабравения вече Яне Янев на РЗС, пристана на Бареков, а сега е при ИБНИ. Или Стефан Кенов. Той стартира през руините на НДСВ и връзката с Бареков до Български демократичен център, а сега е титуляр за депутат при Майчето Манолова. Но според мен си остава човекът на ДПС и Ахмед Доган за връзка с едни или политически структури, както посочих преди толкова години в онова разследване.
Въобще всеки политик, менкал партиите си като носни кърпички, е сред най-важните политически кукли на Задкулисието и затова то ги прехвърля от партия в партия, но никога не ги оставя на сухо.
 
4. -----------------------------ЧЕТВЪРТА Част:-----------------------------------
ФАКТИ БЕЗ ЦЕНЗУРА! ЗА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА”
Финансовите интереси и парите – кръстосан бизнес с Ирена Кръстева (Делян Пеевски) и корпоративна банка
• Кукловодите – ала Джеймс Бонд и Рихард Зорге
• Един главен икономически съветник – олигарх
• И един пазен в тайна спонсор, появил се във Виена
• Как заиграха енергия, шистов газ, руски и задокеански интереси чрез Бареков
• Ролята на вечния виновник – мултимилиардер и финансов спекулант
• Допълнение към книгата ми „Политиците. Парите им. Мръсните им тайни”
Продължавам с разкритията за Николай Бареков и неговата партия „България без цензура”. Първите три части са на стената ми във „Фейсбук” на 30 януари, а днес е ред на четвъртата, изкопана от стари мои разследвания, справочната ми документация и актуални справки в търговски регистри.
Но преди това нека да видим една справка, която се сочи като доказателство за пряката връзка между Бареков и Корпоративна банка на Цветан Василев.
Тя е от имотния регистър от по-стари години: Кредитор – ЕИК / БУЛСТАТ 831184677 КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА Ипотекарен длъжник – ЕГН 810404**** ЕВГЕНИЯ РАДОСЛАВОВА БАРЕКОВА Ипотекарен длъжник – ЕГН 721016**** НИКОЛАЙ ТИХОМИРОВ БАРЕКОВ Имот(вид, адрес) Поземлен имот, пл.No – 582, парцел – 22, площ по док. – 880.000 кв. м., гр.София, Стара имотна партида: 149037; , обл. СОФИЯ-СТОЛИЧНА, общ. СТОЛИЧНА, гр.София Идентификатор Имотна партида номер 12168.
Става дума за едни жалки 50 000 лева кредит за богати хора като семейството и родата Барекови.
Това не е новост. Има го поместено в стари разследвания още от 2009 г. Има го и в интернет-мрежата по различно време, когато разни ръце са вадили тези публикации. Един кредит, дори и да не е за 50 000 лв., а да е за 500 хил. лв., ако щете и милион, не е доказателство, ама въобще не е за такава, да я наречем симпатия. Аргумент е единствено тогава, когато или е много милиони, или е част от мрежа различни доказателства
Кое тогава е новото в тази четвърта част на разследването?
Новото са дружествата на Евгения Барекова (съпругата на Бареков) и редица връзки през свързани лица, които водят до Ирена Кръстева (Пеевски) и свързаната с тях Корпоративна банка, както и до огромна финансова империя, добре забулена в тайна.
Ако днес потърсите в Търговския регистър данни за тези дружества, като вкарате в справките за лица Евгения Радославова Барекова, или ЕГН-то й, то ще ви излезе само участието в интернет-медиите на родата Барекови (той, жена му, баща му). И нищо друго.
Но ако знаете имената на съответните фирми и идентификационните им номера, то същият Търговски регистър, който ви е казал, че е само това и нищо, ама наистина нищо повече, изведнъж ще ви засипе с информация.
Я виж ти! Колко избирателна действа държавният, със сила на официален документ Търговския регистър – в него хем няма, както се казва, нищо за даден човек, хем този човек го има, ако знаеш фирми и идентификацията им (както и начина на изписването им, който може да се различава от популярния).
Накратко: за да стигнеш до фактите, трябва предварително да знаеш поне основна част от тях. Т.е. или да си посветен, или да си разследващ журналист. С този елегантен способ, в заобикаляне на законовите изисквания са укрити (повтарям - от държавата) тайните не само на Барекови, но и на значителна част от нашите политици и олигарси, които нищих в книгата ми за политиците, парите и мръсните им тайни.
*** *** ***
Младата съпруга на Бареков - Евгения се оказва солидна бизнес дама. В годината, в която Бареков напуска бТВ и отива в ТВ7, тя изведнъж проявява големи бизнес наклонности и нюх. Не само тогава, но и досега.
Тя се занимава с PR, инвестиции в строителството, търговия на дребно, на едро, консултации и медии. Петте търговски дружества на Евгения Барекова са създадени 2008 г. и 2009 г. – времето, когато водещият положи началото си на администратор и мениджър в телевизиите, свързани с империята около Пеевски и Цветан Василев.
Четири от тях са регистрирани в Пловдив. В три от тях - „ЖДК”, „Стрийм Хидрострой“ и Хидро Грийн инжинеринг“, тя прибира в онези години 50 процента от капитала. В „Хидрогрийн Строй“ е едноличен собственик. През септември месец 2009 Евгения е регистрирала и собствена PR-агенция – “ПР Идея“.
Ще запитате има ли нещо друго, с което да се занимава някоя или някои от тези дружества? – Да! Освен с вече изброеното и със зелена енергия. Т.е. с инвестиции във ВЕЦ.
Ще ми е любопитно какво е становището на новата партия без цензура за цените на зелената енергия и фантастично високите цени по договорите, които са сключени. Трябва ли да се преразглеждат договорите, да се намалят цените или да се обложат непомерните приходи със специална такса? Или нищо не трябва да се пипа?
Накратко – кръгът Бареков, така да го наречем, се оказа еднотипен с кръга „Капитал”, който засега единствен отнася псувните за зелената енергия. Но единствен ли е, след като най-мощните играчи в тази област са герберови, ДПС и БСП-бизнесмени?! Но както вече написах в предишните части, онзи, който държи властта решава кой е виновен и кой – не. Решава и силата на притежаваната медийна империя и закупени под масата журналисти и водещи (единични медии и лица не вършат работа при много големи финансови интереси)
Но как върви бизнеса на младата съпруга на Бареков, наближаваща Христовата вързраст като като зряла и печена бизнесдама. Повече от чудесно. Интересите в енергетиката се множат. Не само чрез свързани лица в самите фирми на Евгения Барекова, но и в други търговски дружества, в които тя участва не със името си, а чрез свои фирми
Ще дам един от много примери:
ИЗГPAЖДAHE И EKCПЛOATAЦИЯ HA MAЛKИ BEЦ, PEKЛAMHA И CTPOИTEЛHA ДEЙHOCT, KAKTO И BCЯKA ДPУГA ДEЙHOCT, HEЗAБPAHEHA OT ЗAKOHOДATEЛCTBOTO HA PEПУБЛИKA БЪЛГAPИЯ. Това е предметът на дейност на МВЕЦ „Доспат”. Фирмата е регистрирана в Пловдив, но интересите са към вилаетите на Ахмед Доган в родопския край.
Тук името на Евгения Барексова няма да намерите. Но пък ще видите като съдружник едно от свързаните с нея лица – Жана Димитрова Куцева.
Но името на Барекова ще изплува и тук, макар и маскирано. Чрез нейния „Хидрогрийн Строй”, дето не го намери Регистъра по името й, но също занимаващ се със зелена енергия и вече споменат по-нагоре.
Според Интернет-мрежата Жана Дмитрова Куцарова е топла връзка към ДПС. Често казано, не я проверявах дали е така ли не. Защото съществуват други, далеч по-топли и парещи връзки.
Апропо – във фирма „Хидрогрийън Строй” на Евгения Барекова тя е менкала дялове със същата Жана Димитрова Куцарова и Петър Георгиев Стойчев.
От многото връзки към ДПС, Ирена Кръстева-Делян Пеевски и Корпоративна банка, последното лице е най-важното и същественото.
А какво го свърза с Барекови, е дълга и предълга история, започнала на ... 12 000 километра от България, в далечен Китай, всъщност може да се каже – и от Швейцария, може да се допълни - и от острова на Афродита – Кипър и да не изброявам повече. Истината обаче е, че бащата и майката на тази история са си у нас и двамата заедно всъщност са си един чист българин.
Кой? – да поставя актуалния въпрос, която месеци наред тревожи обществото. Ами същият и зад актуалното питане кой назначи Пеевски. Ще поясня:
Да видим къде изплува името на Петър Георгиев Стойчев. Той е адвокат, сравнително неизвестен освен в най-тежкарските бизнес среди.
Но дори и те му обърнаха внимание едва тогава, когато го свързаха с Wanchai. Става дума за квартал в Хонконг – финансовата перла на Далечния Изток. Адресът, с който го свързаха там е „Харбър роуд” № 18.
Това, което търсим в поднебесната империя, наистина е под самите небеса – има 78 етажа и 374 метра височина. Интересуващото ни е на етаж 57-ми в небостъргача, един от най-високите в града (Central Plaza). На този етаж вдясно се намира офис(че) 5702–2 - един от многото в сградата, строго делови и съвсем, съвсем, ама съвсем непретенциозен за разлика от останалите.
Табелката гласи „Цефор холдинг лимитед”. Холлдингът осъществява всякакви услуги, вкл. и много полезни, ако искаш да замаскираш от любопитни погледи интересите си и капиталите си.
Този холдинг е собственост на друга компания. Посочена е в документацията през Комисията за защита на конкуренцията, която трябваше да одобри сделка за приватизация нак лючово предприятие у нас.
Коя е другата компания?
И отново се оказахме на същия адрес в Хонконг, в същия небостъргач, на същия етаж, но в друго апартаментче 5704-5. Това е офис на Vistra group.
Vistra е компания, която предлага всякакви услуги, свързани с регистриране и управление на фирми, мениджмънт на активи и т.н. Или както е най-вероятно в случая – управление и представителство от наше име и за ваша сметка. Тя е компания, която осигурява прикриване на действителните лица зад дадена сделка.
Т.е. една компания, създадена в Швейцария (прословутата тайна, която важи и за такива неща освен банковите сметки) създава един холдинг в Хонконг – на другия край на света, той от своя страна регистрира кипърска офшорка, която довтасва у нас да купува ключово предпритие.
Тази офшорка, довтасала от Кипър е фирмата „Mancelord Limited”. Тя извади от джоба и плесна на масата едни 50 млн. за покупка на нашето "Радио и телевизионни станции" (НУРТС). А какво е пък НУРТС – ами онова, което ви доставя цифровия сигнал за телевизиите (знаете, че при сегашното правителство България изцяло премина на цифров ТВ сигнал) и още ред, ред много ценни и съответни много скъпи неща, вкл. и рентранслаторите за покритие на територията на страната със сигнала на мобифоните. И нещо наистина неоценимо – монопол в разпространението на телевизионния и радиосигнал.
Мисля, че е ясен въпросът защо именно при това правителство България премина на модерния цифров сигнал, а не при друго.
Консултантът на кипърската офшорка е родното дружество "Бромак" (най-сетне една родна фирма в родните „задгранични” пари).
То от своя страна е собственост и се представлява от Цветан Василев. Онзи, същият – боса на Корпоративна банка – банката на сегашната социалистическа-депесарска (а и на предишната герберова) власт.
Подозираме за ролята на консултантите в медиите заради ограниченията на закона при собственост на медии и рекламни агенции. Така един олигарх (Красимир Гергов) беше консултант при покупката на бТВ от разни задгранични компании, а накрая се оказа и сам си призна, че консултанството всъщност е било собственост.
Няма да ви занимавам с врътки на капитали, офшорки, разпръснати по целия свят, дялове и прехвърляния, нанизи от различни търговски дружества и пируети покрай тях.
В крайна сметка покрай покупката, тръгнала от онзи небостъргач и компанията Vistra има и още една българска връзка. В сайта й е публикувано съобщение, че тя е открила офис в България в края на май 2010 г. Неин представител тук е адвокат Петър Георгиев Стойчев, чиято кантора е в Пловдив. Той е регистрирал местното поделение - "Вистра България" в края на 2009 г.
Е, този Стойчев на верижката Хонконг-Швейцария-Кипър-България е онзи Стойчев, за който стана дума по-нагоре при частта за фирмите на Евгения Барекова.
Стойчев има участие в собствеността и управлението на различни компании, а в медиите придоби публичност като адвоката на Ирена Кръстева/Пеевски покрай интересите й да купи "Ботев" (Пловдив)
Стойчев е човекът за специални и деликатни поръчения на Цветан Василев, както се убедихте покрай капиталовото пътешествие по цялата планета от Китай през Алпите до средиземноморски остров, за да се установи у нас монопола върху радио-телевизионния сигнал и др. ценнички нещица.
Стойчев фигурира в цял поименик от компании и фирми. В низа от свъзани лица може да се види кой за кого в действителност играе и какви са интересите зад кулисите, вкл. и на политици.
Стойчев е и съдружникът на Евгения Барекова. Той й е продал дялове от своята фирма, за да стане тя едноличен собственик. Той също е с дебели от по-дебели интереси в енергетиката – т.е. с такива са и неговите покровители от Корпоративна банка.
Забележете, че една от основните компании в империята се казва „Грийн енд Бенефин инвест” АД. Тя не е скромна еднолична фирма като „Грийн”-а на Евгения Барекова и стои несравнимо по-нависоко в общата йерархия на пари, финанси и инвестиции.
Стойчев се е водил съдружник и на Ирена Кръстева/Делян Пеевски.
Например в „БМ системс”. Там има и друго популярно име - Мирослав Боршош (журналист,продуцент, бивш шеф на младежката организация на СДС до 2003, ПР на Бойко Борисов по време на кметуването му, съучредител на ГЕРБ и кум на Делян Пеевски.)
* * * * * * * * *
Това е един-единствен щрих от капиталово-финансовия пейзаж и почва, от които се пръкна новата партия „България без цензура” и лидера й. Смятам да не продължавам - дори само той е показателен за независимостта и операцията "чисти ръце", която ни се обещава.
Не смятам, че Бареков е по-лош и изцапан от именитите тридесетина и повече зброени от мен политици, които фигурират с далеч по-пазени и опасни секрети, дори и с кръв и смърт по дланите си и повече офшорни пари в книгата ми за „Политиците. Парите им. Мръсните им тайни”.
Напротив – Николай Бареков не е толкова компрометиран като тях на фона на онова, което изнесох в книгата.
Но пък досега за разлика от тях той не е бил във властта, нали?
снимка : Bird.bg