Една рота „Страйкър“ – вие сериозно ли? Пропусната бе голяма възможност за подсилване на българската отбрана

Посещението на военния министър на САЩ е минало в протоколни теми

Христо Гаджев

 

Една рота „Страйкър“ – вие сериозно ли?

След фиаското на театралната постановка от последните два дни, днес последва поредното харакиро.

САЩ ще подкрепят българската отбрана с една рота „Страйкър“ (около 100 души и 21 бойни машини). Те явно ще се включат в „българския многонационален батальон с дефицити“, но без да запълват нито един от тях.

Тази подкрепа от САЩ е по-скоро формална. Дори и в момента, по-големи сили и средства на САЩ тренират на Ново село.

Защо нито дума не се чу от българските представители за реалните ни проблеми? Там където имаме нужда от помощ и, където САЩ могат бързо да ни подкрепят в рамките на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

От брифингите и прессъобщенията става ясно, че е пропусната голяма възможност за подсилване на българската отбрана, а посещението е минало в протоколни теми. Два напълно загубени дни.

Вчера от НАТО публикуваха карта на разположените съюзнически сили в страните от източния фланг. Само в България няма, а 900-те души са горепосочения батальон и това нагледно показва провала на правителството.

Колкото до любимата фраза на Кирил Петков, че „говорим в един глас с ЕС и НАТО“ – няма нищо по-лошо от клишетата, особено когато са лъжи.

И двата съюза одобриха изпращането на военна и техническа помощ за Украйна (ЕС има и специален фонд) със съгласието на българското правителство.

А помощта, която то прати на Украйна е смешна.

Една рота „Страйкър“ – вие сериозно ли? Пропусната бе голяма възможност за подсилване на българската отбрана — Breaking.bg