You are here

Едни около 76 млн. лева за харчилък и политическа реклама на ГЕРБ

 

Бюджетният излишък надхвърля 2.86 млрд. лв. към октомври... Правителството ще има над 1.5 млрд. лв. в кеш за непрозрачни разходи до края на годината..
Брутният външен дълг на България достигна 33.7 млрд. евро, но на Простия и калинките му не им пука за него, ще лапат излишъка и ще преяждат! Ще го опоскат като марокански скакалци земеделски култури !
Разбрахте ли сега кои са гадовете? 

Това пише във фейсбук и с право , Станимир Михайлов .

Вижте Бургас и едни безсмислени харчове за спортна зала за около 70 млн. лева ?!

Интересно КОЙ и КОИ ще бъдат надарени ?!

Да си съюзник на #КОЙ в България не е изненада, но би трябвало да е разочароваща изненада за онези, които се наричат „десни“ като другарите от ГЕРБ - Бургас и някои московски възпитаници станали кметове ...

В най-герберският град в България Бургас свързваната с Пеефчанина фирма има обществени поръчки за много над 62 милиона левчета ?!

Община Бургас начело с кмета й ДИМ.Николов захраниха с обществени поръчки фирма свързвана с Пеефчанина за 27 млн. лева до 2015 г. а по-късно в комбина с бургаска фирма и предоставиха нова обществена поръчка за 38 397 364 лв. с ДДС млн. лева ...

За няколко години от средно по размер провинциално дружество "Водстрой 98" беше напомпано с обществени поръчки за близо 900 млн. лева благодарение на връзката му с депутата от ДПС.

"Водстрой 98" бяха в топ 10 на най-големите строителни компании в България и държавни любимци, ако се съди по обемите на обществените поръчки, които печелеха, някои от които в съвместни обединения. Приходите на "Водстрой 98" за 2015 г. бяха 292 млн. лв., отчитайки ръст за година от над 80%.

"Водстрой 98" избуя през последните години с поръчки за над 900 млн. лв. Възходът й започна още при първия кабинет Борисов Първоначално фокусът й беше във водния сектор - ремонт на ВиК мрежи, пречиствателни станции, но през последните години навлезе в жп и пътното строителство, строителството на спортни зали и др. Тя участваше и в консорциума, избран да строи българския участък от проваления към момента проект за газопровода "Южен поток".

Нека ви припомня част от култовото интервю на сайта „Гласове“ и Явор Дачков с банкерът Цветан Василев

„- Доколко “Южен поток” беше един от поводите за разрив? Има ли геополитика в тази история? Спомням си, че в първото си интервю за бТВ Вие споменахте строителните фирми на Пеевски и начина, по който той се опитва да овладее, и разбрах, че това е някаква болна тема за вас.

- Защо да е болна тема за мен? Аз никога не съм ламтял за нещо. Аз съм гледал банката да обслужва фирми, които са в добро състояние, което намалява естествено банковия риск.

Не е тайна, че Пеевски командваше “Южен поток” в България. Абсолютно не е тайна. Сигурно ще го отрече, но нека си спомним кой беше в БЕХ тогава: неговият човек Илко Желязков, като действащ агент на ДАНС, беше член на борда на БЕХ. Иван Мирински, може и да не е негова марионетка, като междувременно му е станал партньор - беше директорът от българска страна на "Южен поток България"… За какво точно говорим? Я погледнете кой точно рефинансира „Техноекспортстрой” и „Промишлено строителство холдинг“ и техните кредити, дълго необслужвани в банката. Кой ги рефинансира? Първа инвестиционна банка. Включи се и Държавната банка за развитие – тя пък рефинансира “Водстрой 98”. Защо? Защото са повярвали много в бизнеса на тези компании? Едва ли! По-скоро защото Пеевски не искаше да оставя следи.“

 

(http://glasove.com/categories/politika/news/cvetan-vasilev-pred-glasove-...)

Всичко това е интересно, но за нас е доста по интересно, че тази фирма на койчовци и сие е заработила няколко десетки млн. лева в община Бургас по обществени поръчки и едва ли местната герберска администрация не е знаела или не е проверила относно собственост и т.н. , но нали го изкараха по-чист от снега, а и е законотворец и близък на Сарая ...

Но дали е само това ?!

Ето още едно заглавие на медия :"Водстрой 98" и "Понс" ще строят "Арена Бургас" за 38 млн. лв.

Свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98" и сателитна бургаска фирма, които държат по 47% от обединението "Дворана", ще строят новата спортна зала "Арена Бургас". Те спечелиха обществената поръчка на общината, която ще бъде платена със средства от бюджетната програма на кабинета "Орешарски" за 500 млн. лв. Начинанието е единственото избрано за финансиране от общо пет проекта, с които Бургас кандидатства.

"Водстрой 98" (чрез 100% дъщерно дружество) и позната бургаска фирма, чийто собственик е бил свързано лице с кмета Николов бяха и сред петте компании - акционери в българския строител на "Южен поток". Сега участва директно само втората, но в строителния сектор се твърди, че влиянието на Пеевски върху проекта не е намаляло, а е през други акционери.

Така, така ...

Значи още поне част от тези 38 млн. лева пак по обществена поръчка ще отидат при свързваната с Пеефчанина фирма ...

Строежът на новото съоръжение съвсем го закъсал заради липса на пари, както в миналото, така и сега ?!

Предистория

Проф. Дашева бе служебен министър на спорта в правителството на Огнян Герджиков и през 2017 г. призна, че проблемите пред строежа на "Арена Бургас" не са един или два, пред offnews.bg. Залата трябваше да получи 35 (38) милиона лева от бюджета, предвидени за ремонта на Зимния дворец по времето на министър Мариана Георгиева и правителството на Пламен Орешарски

Точно тогава бяха обаче осигурени първите 5 млн.лв. за изграждането на залата през 2014 година от кабинета "Орешарски". Тогава Община Бургас проведе обществена поръчка за избор на изпълнител и стартира строителните дейности. Средствата обаче бяха крайно недостатъчни и дейностите бяха преустановени.

 

Март 2016 г. Една бургаска медия ни информира, че Министерски съвет е осигурил 35 млн.лв. за довършването на спортната зала "Арена Бургас".

По предложение на премиера Бойко Борисов 35-те млн.лв., заложени в Бюджет 2016 за ремонт на Зимния дворец в София, се пренасочвали за довършването на спортната зала в Бургас. Проектът бил от национално значение, подчерта по онова време министър-председателят. Да, ама не ...

Траншът щял да се насочи към бюджета на държавното предприятие "Академика 2011", което поемало изграждането на залата.

Колегите привидяха добрата новина е, че след приключването на процедурата, строежът нямало да спира, тъй като имал финансиране за всички СМР-ата.

Очакваше се съоръжението да бъде готово през 2017 година, но ...

Изненада ?!

Няма да е готова и през 2018 г. и изобщо не се знае кога ...

Оказа се, че по стара изпитана схема, ако не е анекс, то с някои хватки проектът поскъпва с 18 млн. лева ?! Може би за разкош ?!

Причина за оскъпяването на проекта с над 50% от стойността му според възложителя – община Бургас, са непредвидени обстоятелства, поради които се налага да бъдат препроектирани и впоследствие изпълнени допълнителни съоръжения и СМР, които не са включени в обхвата на идейното решение.

Допълнителните пари са за увеличение на бетонови и армировъчни работи вследствие на наложила се промяна в начина фундиране и каквото се сетите-дори осветлението ...

Ето защо се удължава срокът за изпълнението на обекта – от 900 дни с още 501 дни или около година и половина още ...

Оказва се, че към датата на подписване на допълнителното споразумение (от 21 май т.г.) няма осигурено финансиране за допълнително възлаганите дейности за около 18 млн. лева ???

И така надутият балон "Арена Бургас" ще достигне цена около 57 196 429 лева с ДДС, но може  и още ...

НяКОЙ пак е затънал яко или изсуква допълнително количество пари, но има и кой да му даде от сърце и душа.

И още неудобни въпроси и сравнения ...

Една такава зала има огромни разходи за консумативи, заплати на персонал и поддръжка. Разходи, които трябва да се избиват отнякъде, да не говорим за първоначалната инвестиция от 57 млн. лв, която също трябва да се възвърне. Е, сега вече знаем, както ще разберете от текста по-надолу, че милионите дори ще са над 70 млн. лв. ?!!

Това предполага още преди започване на работа по строежа да е мислено за това какви и колко събития може да се организират в провинциален Бургас. Трябва да има краткосрочна бизнес и мениджърска стратегия за експлоатацията, така и дългосрочна визия за развитие. Това обаче далеч не е първото, за което се мисли.

Най-фрапантният пример за липса на мениджърска стратегия бе зала - "Колодрума" в Пловдив открита преди време. Само ден след шумната и тържествена церемония в края на август 2015 г. стана ясно, че погълналото 30 млн. лв. съоръжение всъщност няма никакъв управленски план, нито дори разрешително за някои видове дейност ?!

По-различно ли ще е в Бургас ?! Лично аз се съмнявам и доказателства има ...

Просто строи се за политическа реклама и се усвояват едни милиони от едни наши фирми и кръгчето се затваря ...

И прави бяхме, защото ... И защото всичко ни е наред - пенсии, доходи, здравеопазване и т.н. правителството на приятеля на народа, онзи народ около Сарая и около Златото от Правец и гелосан Киро получи помощ от приятел едни нови около 19 млн. лева от бюджета за харчилък и политическа реклама чрез абсурдни строежи като залата в Бургас и такива като нея ...

Мдаа ... Бургас получава може би компенсация за това, че диша редовно замърсен наднормено въздух с възможността да спортува активно, но и платено и да подобрява здравето си, защото данъкоплатци трябват на Герберландия, а от мъртвия нищо освен данък гроб ...

И представяте ли си поредният конгрес на победилия герберизъм в "Арена Бургас"и трепкащият от умиление Чичо Митко- кмет n-ски мандат, а защо не и един паметник на благодетеля на Бургас - Бойко ...

Ех, славно бъдеще ни чака ...

"Под лупа"