You are here

ЕИБ може да финансира АЕЦ "Белене"

Румяна Гочева

България ще разговаря с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за възможността й да кредитира довършването на АЕЦ "Белене". Това е един от вариантите за използване на реакторите, които вече са доставени, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Заедно с изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев вчера тя инспектира площадката за Втора атомна и съхранението на доставеното оборудване.

Приоритет на правителството е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ "Белене", каза Петкова. И припомни, че в министерството вече е създадена работна група с експерти от БЕХ, НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", която трябва да излезе със становище до юни. Тя увери, че оборудването се съхранява според изискванията, въпреки че тези дни бившият министър на икономиката Румен Овчаров отново коментира, че то се пази "при абсурдни условия".

През почивните дни вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак коментира пред БНР, че банката би обмислила финансиране на проекта АЕЦ "Белене", но ако получи официално запитване от българското правителство. Идеята за европейско финансиране за довършването на централата като общ балкански проект дойде от премиера Бойко Борисов, който разви идеята си на форум преди десетина дни.

http://www.segabg.com/article.php?id=897345