ЕКСКЛУЗИВНО! СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР И ФРЕНСКИ ПОСЛАНИК ДА ОТГОВОРИ КОЛКО ПАРИ СА ПОЛУЧИЛИ „ФРЕНСКИТЕ” ВЕЦ-ОВЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НЕ РАБОТЯТ

На улица „Узунджовска” 1 в идеалния център на София се е разположил спретнат офис с шеф Пепи Трайчев. Ако попиташ на коя фирма е офиса, ще те заболи главата от увъртания. Но ако си упорит ще научиш, че това е българският офис на френската държавна фирма „ЕДФ – Електрисите дьо Франс”. Така пише и на визитките на работещите в офиса: след името е изписано @edf-en.com. Но фактически всичко е потопено в най-дълбока конспирация. Най-грижливо опазваната тайна е: колко български лева са получили през 2011 година „френските” ВЕЦове за да не работят.

Протестите ни срещу монополите са повече от справедливи. Протестиращите са стотици хиляди от цяла България. В своето „тронно слово” вчера посланикът на България във Франция, който от днес временно ще да е и министър-председател на България, ясно каза, че народния гняв срещу монополите е основателен .

На улица „Узунджовска”1 в идеалния център на София се е разположил спретнат офис с шеф Пепи Трайчев. Ако попиташ на коя фирма е офиса, ще те заболи главата от увъртания. Но ако си упорит ще научиш, че това е българският офис на френската държавна фирма „ЕДФ – Електрисите дьо Франс”. Така пише и на визитките на работещите в офиса: след името е изписано @edf-en.com. Но фактически всичко е потопено в най-дълбока конспирация.

Официално помещаващата се в офиса фирма е „Сентрал хидроелектрик дьо булгари” ЕООД, с ЕИК 130799550. Ако си направиш труда да се опиташ да разбереш чия е тази фирма, ще достигнеш до С.И.И.Ф. /каквото и да значи това / ЕНЕРДЖИ БЮЛГАРИ АД, чуждестранно юридическо лице 403453939, Франция.

Сентрал хидроелектрик дьо булгари” ЕООД е собственик на българските водноелектрически централи Пасарел и Кокаляне.

PASA

ВЕЦ Пасарел има инсталирана мощност 30 600 киловата и през 2011 година е произвел 32 932 506 киловатчаса електроенергия . Това означава, че е работил през годината 1074 часа / от възможни 8 760 / или 12 % от годишното време.

ВЕЦ Кокаляне е с инсталирана мощност 22 400 киловата и през 2011 година е произвел 19 054 862 киловатчаса електроенергия.Работил е през годината 851часа ,10% от времето.

Кок

Двата „френски”, и то на държавата Франция, ВЕЦ-а в България с обща инсталирана мощност 53 000 киловата са произвели общо през 2011 година 51 977 368 киловатчаса електроенергия, което значи, че са работили през годината общо 984 часа / от възможни 8 760 часа /, 11 % от годишното време. Само толкова.

Известно е, че по поречието на река Искър – след София до вливането на река Искър в река Дунав – има построени още от 1935 година ВЕЦове, строят се и в момента. Всички, без изключение, са с инсталирана мощност под 4 мегавата всеки, има и по 300 киловата и имат реална или прогнозна годишна използваемост на водите на реката за производство на електроенергия над 5 000 часа годишно или над 60 % от времето.

На „френските” два ВЕЦ-а българската държава им плаща да не работят.

На официалната страница на ДКЕВР скромно се мъдри числото 133,32 лева за мегаватчас произведена енергия. Което си е чиста проба конспирация и фалшификация.

Най-грижливо опазваната тайна е: колко български лева са получили през 2011 година „френските” ВЕЦове за да не работят. Договорите – кога са продадени от построилата ги българска държава ВЕЦ Пасарел и ВЕЦ Кокаляне, от кого, защо, на каква цена, за колко години колко пари са получили, колко дълго още ще получават пари без да работят и равносметката – колко пари са дали французите на българската държава и колко ще получат общо за цялото време през което двата български ВЕЦ-а ще са „френски” – са повече от държавна тайна.

Сметката „на коляно” посочва като измерител левове в милиарди. Дано не е вярна. Дори и приблизително. Но тези пари са от джоба на потребителите. Микс.

Президентът на България публично под път и над път заявява, че протестите на българите срещу всички монополи са справедливи.

Марин Райков от днес е премиер и външен министър на България, който след по-малко от стотина дни ще си замине пак за Париж – резиденцията му го чака, той не е освободен като посланик на България във Франция и ще си се завърне там след като позира известно време пред телевизиите.

Ние няма да национализираме”, каза вчера още неназначения временен министър – председател на България. Пита се в задачата какво ще казва от утре, когато угаснат телевизионните камери, услужливо насочени към усмихнатото му лице и срещу него тръгнат все по-гневните и все повече увеличаващите се хора.

Задавам публично въпрос персонално към Марин Райков и очаквам неговия публичен откровен отговор.

 

Димо Ангелов

По материали от afera

П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за  евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.