Експерт: От монопола на „Газпром“ България губи до 200 млн. годишно

България нито веднъж не се оплака от монопола на „Газпром“, а губи между 150 и 200 млн. годишно. „Газпром“ е изправен до стената. Това твърди експертът Васко Начев.

Руската компания „Газпром“, чиято годишна печалба е над 330 млрд. долара, обеща да доставя на пазарни цени газ за България и редица други европейски държави. По този начин компанията ще избегне голяма глоба от ЕС, равна на 10% от глобалните ѝ приходи, казва той.

Новата политика на газовия гигант идва в края на петгодишно разследване за монопол срещу „Газпром“ и е сигнал за размразяване на бизнес контактите между Русия и Брюксел. „Газпром“ нямало и да иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта „Южен поток“, обяснява Начев пред BiT.

„Газпром“ е изправен до стената и няма друга алтернатива, но странното е, че през всички тези години България в лицето на „Булгаргаз“ не е подала оплакване за монополното положение на „Газпром“ и за непазарните цени. По думите му страната ни губи средно между 150 и 200 млн. всяка година, категоричен е експертът.

http://frognews.bg