Експерт: Русия все още има агенти и връзки навсякъде в България

Неслучайно руските тайни служби се сдобиват с много чувствителна информация тъкмо в България. Уволнението на ген. Янев и арестът на един генерал от резерва заради шпионаж може да е само началото, казва Кристофер Неринг.

 

Води се разследване за шпионаж на Русия срещу България, съобщиха от Специализираната прокуратура и ДАНС. Според прокуратурата в шпионажа бил замесен български генерал от резерва със стаж в МО и достъп до поверителна информация, засягаща НАТО и ЕС. Според „Медиапул“ става дума за генерала от запаса Валентин Цанков.

В шпионската схема е участвал и руски дипломат. От прокуратурата са заявили, че са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на въпросния гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет. Руската посланичка в София Елена Митрофанова е била поканена в тази връзка в МВнР, но е отказала. Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че става дума за стар случай, който прокуратурата използва, за да подобри имиджа си. Свързахме се за коментар с д-р Кристофер Неринг.

Нов случай на шпионаж срещу България. Руски шпионаж, с участието на генерал и на руски дипломат. Защо Русия толкова упорито шпионира България?

Кристофер Неринг: Русия шпионира усърдно не само в България, а навсякъде в Европа! България попада особено често във фокуса на руските разузнавателни служби по три причини: Първо, ключовото си геополитическо местоположение. Второ, защото Русия има много сериозна база и добри предпоставки в България: проруските симпатии са - или бяха преди нападението на Путин срещу Украйна - широко разпространени, руските "бизнесмени" са накупили недвижими имоти и са си набавили "златни паспорти", а още от времето на комунизма руските служби имат преки връзки и са създали зависимости в българските служби за сигурност, от полицията през тайните служби до армията. И трето, чрез тази база Русия може да получи достъп до информации за НАТО.

България като „Троянски кон“ на Кремъл в ЕС и в НАТО, България като черноморска страна: Каква роля играе всичко това в настоящата война?

Кристофер Неринг: Засега преките съседи на Украйна - Румъния, Молдова, Полша, Унгария и Словакия - са много по-засегнати от войната. България традиционно лавира между Запада и Москва и често се измъква, когато не е пряко засегната. Ако войната стане по-ожесточена и продължителна, управляващите и обществото може да бъдат принудени най-накрая да заемат ясна позиция.

Българското въздушно пространство се охранява от войски на НАТО, но един (вече бивш – б.ред.) министър на отбраната и партии в правителството открито или косвено подкрепят Путин - това просто е недопустимо. Мисля, че както уволнението на министъра на отбраната Янев, така и арестът на генерала от резерва бяха само началото. Въпросът за лоялността към евроатлантическите партньори има потенциал да се превърне в сериозна криза за новото правителство.

Според Вас като експерт по тайните служби: какви мерки трябва сега да вземат българските власти? А на политическо и дипломатическо равнище?

Кристофер Неринг: Българските служби за сигурност вече 30 години се нуждаят от спешни реформи, но всяко поредно правителство просто отново и отново ги използва за партийно-политически цели. Неслучайно руските тайни служби се сдобиват с много чувствителна информация именно в България. Москва все още има агенти и връзки в армията, Министерството на отбраната, полицията и тайните служби. Това не се е променило особено от 1989 г. насам. Тук са необходими ефективни мерки за контраразузнаване, защото дипломатическите мерки, като например изгонването на дипломати, са „след дъжд качулка“. В същото време демократичният и правен контрол над българските лужби за сигурност е крайно недостатъчен. Неслучайно в началото на годината Европейският съд по правата на човека осъди България именно по тази причина. Фактът, че през 2020 г. стотици, а може би и хиляди, демонстранти са били подслушвани по подозрение в "опит за държавен преврат" и че прословутият шпионски софтуер "Пегас" е бил разпространяван в други държави през България, а може би дори e използван и от българските власти, говори за сериозни системни проблеми.

Д-р Кристофер Неринг

Д-р Кристофер Неринг

Необходими са такива реформи, които да ликвидират политическата корупция и злоупотребата със службите за политически и икономически цели, да прекратят окончателно руското влияние, да въведат ефективен демократичен и правен контрол. Необходимо е още техническо и кадрово модернизиране на службите, така че те най-после да будят доверие - както в България, така и на международната сцена. Много трудна задача!

Д-р Кристофер Неринг е гост преподавател от медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Той е експерт и автор на книги в областта на международния шпионаж и тайните служби. Негова статия по горната тема в специализирано американско научно списание можете да прочетете тук:

Експерт: Русия все още има агенти и връзки навсякъде в България | Новини и анализи от България | DW | 02.03.2022