ЕК си иска обратно над 7 милиона евро заради проект на депутатка от ДБ?

ЕК си иска обратно над 7 милиона евро заради проект на депутатка от ДБ? | Мрежата | Tribune.bg

Европейският съюз иска, а българските данъкоплатци да платят поне 7 милиона евро от общо 23 960 424 лв. като възстановяване на финансирани до получаване на доклада на ОЛАФ за „измамни дейности” 4 проекта, съобщава „19 минути“ като се позовава на източници от ДФЗ.

В момента във Фонда са изпратени пледоариите на адвокатите за съгласуване – делото е в ход. Един от проектите е на зелената депутатка от ДБ в последните два парламента Албена Симеонова Върбанова, за който Върховният административен съд издаде категорично решение, потвърждаващо констатациите на ОЛАФ и Европейската комисия за фиктивни доставки и нагласени завишени цени с цел източване на еврофондове.

Върбанова го е подписала като председател и представяващ БАБ – Българска асоциация Биопродукти. Проектът е за 9 млн. лв., от които са платени 843 000 лв. Спирането на проекта от ОЛАФ е заради нарушения по най-малкото перо от проекта, но и единственото, което е в реална полза на биопроизводителите.

Например 45 хиляди евро са отишли за „дизайн“ на видеоклип. Рекламата пък е глътнала сумата от 2,5 млн. евро и т.н.

Делото от българска страна се води от Външното министерство, а средствата, които се плащат по него  - десетки хиляди лева за адвокати и т.н. са от джоба на данъкоплатците.