Еничари и флашки, удавени в бира

Еничари и флашки, удавени в бираНапоследък нямате ли странното усещане, че някой се опитва да направи от МВР еничарски корпус? Министърът на вътрешните работи Цветанов, синдикати от МВР и високопоставени депутати-гербери насъскват полицаите колко недобронамерени са медиите, колко е силен общественият натиск, как, видите ли, разни искат да им отнемат привилегиите за работата, която е тежка и сурова, как никой не ги обича...

Всъщност не никой. Министърът ги обича, властта ги разбира и приласкава. Нещо като казана, символизиращ в еничарския корпус подчинеността на султана, който изхранва еничарите.

Премиерът Бойко Борисов поиска вчера оставки заради акцията в Мировяне, при която маскирани спецполицаи замаскираха полицейски произвол под спецакция. Цветанов подаде нещо като наказания - порицания, мъмрения, временни понижения. (По същия начин действа при случая с битото семейство в Кърджали през лятото на 2010 г.)

Гарнирано с такава мотивировка, от която разбираме, че той не е особено убеден във вината, ама "времето е такова, братлета, нали разбирате, гледат ни под лупа, малко трябва да ви отупаме за пред хората..." И повече да не правите така!

Думата на премиера вече не тежи - или Цветанов има думата за МВР, как да го разбираме?

Във всички други случаи, когато е искал оставки, Борисов ги е получавал. Било от министри, зам.-министри, заместници на митниците, шефове на комисии, депутати с партийни постове, шеф на СОС. Тук - ядец!

Голямо облюбване на МеВеРето пада. "Ние Ви пазим, ама и вие - Нас..." А нас кой ще пази? Съдът в Страсбург - ако ни стигнат силите, смелостта и парите да съдим държавата за допуснатия полицейски произвол.

Колко "надеждна" информация получава МВР, за да прати 20 спецполицаи и неколцина тежки шефове в акция срещу хора, у които е открит наченат стек цигари без бандерол? Или е по-лесно да сплашиш потребителите, тъй като не можеш да пипнеш доставчиците? Също като при дрогата.

Ако конспектираме работата на Министерството на вътрешните работи от последните няколко месеца, лесно ще констатираме едно:

1. Продължава ваденето на трупове, макар и не с "багери" (реплика на премиера Борисов в реч пред фондация "Конрад Аденауер" преди 2 години...).

2. Продължават палежите на коли.

3. Продължава терорът на телефонните измамници над обикновените хора.

В същото това време почти всяко доказателство, събрано за арест, се оказва негодно за постоянен арест. Пример: случая с убийството на Яна, със задържаните за палежи на автомобили в София и др. За присъди да не говорим.

По делото "Наглите" например - гордостта на Цветанов и Борисов, вчера се оказа, че няколко поемни лица, присъствали на обиските в т.нар. "къщи на ужасите", където са държали отвлечените, са били тогава курсантки в Академията на МВР, електротехник и чистачка в ГДБОП, както и един надзирател от Перник.

Според член 137, алинея 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) "поемните лица се избират от органа, извършващ съответното действие по разследването, между лица, които нямат друго процесуално качество и не са заинтересовани от изхода на делото". Макар че текстът се влачи още от времето на соца в НПК, така или иначе не е променен и може да създаде проблеми за изхода от делото...

Покрай МВР, и прокуратурата се радва на същата нездрава страст

Наред с МВР, и прокуратурата се радва на същата нездрава страст от страна на властта. Досущ като МВР и държавното обвинение харчи на широка нога и - несъпоставимо с ефективността, която показва.

Наскоро Георги Стоев от "Отворено общество" съобщи, че България е абсолютен шампион по най-високи разходи за прокуратурата в ЕС като процент от БВП - девет пъти повече разходи от Финландия и Ирландия, пет пъти повече от Швеция, три пъти повече от Англия и Чехия, два пъти повече от Холандия. И това е дори преди вливането на следствието (и неговия бюджет) в прокуратурата, тъй като данните са от 2008 г. А като брой прокурори на човек от населението България е в топ 3 на Европа, обяви икономистът.

Издънката с акцията над семейството от Мировяне е била проведена "под наблюдението" на прокуратурата. При издънката с битото в Кърджали семейство прокуратурата още не е предявила обвинения, дори удължи разследването до средата на март - случаят е от юли 2010 г.!

А вчера стана ясно, че Софийската градска прокуратура е спряла разследването за изтеклите записи на телефонни разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов със заместника му Антони Странджев, премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. Помните ли - онези записи, в които Дянков и Танов си говореха, и беше намесен и Мишо Бирата, вече мъртъв, и колко "премиерът е умен, за разлика от Цветанов..."

Защо е спряно? Според официалното съобщение, защото прокуратурата не може да открие неизвестния извършител.

Прокуратурата бе назначила експертиза на записите. Вещи лица от БАН трябваше да я извършат, но не е ясно какво е тяхното заключение, припомни сп. "Правен свят". Eкспертизата имаше за цел да установи дали репликата на премиера, че е обещал да не закача Мишо Бирата, е автентична или сглобена, както Борисов твърдеше. Там ставаше въпрос за покровителство за производство на бира, без да са платени акцизите. Хиляди литри бира, не някакви си пет кутии ментолови цигари без бандерол.

"По едно време се появи информацията, че има двама заподозрени за изтичането на записите - служител на СДОТО-МВР и служител на ДАНС. Но и тяхната съдба остана неизвестна. Не стана ясно и защо Ваньо Танов е бил подслушван, след като дори не е бил заподозрян в извършване на престъпление" (сп. Правен свят).

Защо тогава подаде оставка шефът на ДАНС Цветлин Йовчев, понастоящем шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев, след като на практика прокуратурата не разкри нищо... Не е ли редно сега премиерът да му се извини, че го натовари с недоверието си?

Разбира се, от главния прокурор Борис Велчев не може да се очаква какъвто и да било конкретен коментар. Принцип в изявленията му е да не коментира нищо по същество, а уклончиво.

А с експертизите на прокуратурата и МВР нещо става. Или не се случват, или се бавят подозрително дълго, като с експертизата за Яна, която вече е има-няма 5 месеца.

Прекалено скъпо ни излиза това "облюбване" като данъкоплатци. Ако ГЕРБ иска, да си плаща на МВР и прокуратурата от партийната субсидия. Така поне и казанът, и султанът ще са публично ясни.

Webcafe.bg