ЕС спира мониторинга за България и Румъния, вече ще следи всички

България и Румъния вече няма да бъдат следени от механизма за сътрудничество и проверка, реши европейският парламент, предаде bTV.

Вместо това всички страни в ЕС ще бъдат подложени на мониторинг, но по нова система, която трябва да бъде разработена от Европейската комисия. Така трябва да стане сигурно, че демокрацията и върховенството на закона се спазва във всички страни.

Мониторингът беше въведен единствено за България и Румъния при приема на двете страни заради съмнения за пълната готовност на правната система за интеграция в Съюза. Наблюдението трябваше да трае няколко години, но процесът продължава вече почти десет години.

"Това е нещо особено важно, защото вече всички държави-членки ще бъдат разглеждани във връзка с демокрацията, корупцията, свободата на медиите, съдебните системи, основните човешки права в един общоевропейски обективен механизъм. Няма да се слага акцентът само на България и Румъния", уточнява пред Би Ти Ви евродепутатът Емил Радев.

Така всяка година за всяка държава от ЕС ще бъде изготвяна оценка за състоянието на изброените по-горе неща. На базата на нея ще се изготвя и доклад с препоръки, който да съветва страните какво да променят.

Инициативата беше приета с 405 гласа "за", 171 "против", с 39 "въздържали се". Новият механизъм трябва да гарантира, че всички държави членки на ЕС уважават ценностите, заложени в договорите за ЕС.

http://offnews.bg/