Жа(л)би и протести

Ще се повторя с констатацията си, но и ситуацията се повтаря както при “апартамент гейт”: хората у нас (народът, населението, гражданите – изберете сами българското) се възмущават и реагират остро на безобразия, които могат да си представят и могат да ги засегнат и тях.

Този път бурята на обществения гняв се надигна заради златно промиване на два броя уши на един човек в курорта “Златни пясъци”  на цена от 530 лева.

https://clubz.bg/86307-promivka_na_uho_na_zlatnite_prigotvete_500_leva

Спор няма, лакомията е грях. Както отбелязах в книгата “Ядреналин”, някога църквата е класирала на седмо място сред 10-те смъртни гряха човешката gula (лакомията на латински). Но тогава е ставало дума за индивидуалната лакомия, относително безобидно прегрешение, ако я сравним с колективната gula на корпорации и цели държави, ламтящи да погълнат де що могат на планетата без оглед на щетите за нея и поколенията.

У нас обаче сме си застинали на феодалното соцниво, когато т.н. общество негодуваше под сурдинка от лакомията на управляващите и техните привилегии, но не и срещу погазването на свободата, държавния терор над личността и прочее принципни гадости.

Българинът, както сме свикнали мазохистично да обобщаваме негативния образ на т.н. средно статистическия гражданин у нас, е жаба, която показва признаци на болезнена реакция на масата за дисекции само при убождане в личния му джоб.

Така беше с бунтовете през 2013 г., породени от високите сметки за битовото електричество. Жабата обаче си трае в гьола, когато става дума за огромни далавери в гьола край Белене. Не й пука за някакви държавни десетки милиони, отпускани на политик да си притопли банковата сметка чрез студен резерв (пак за електричеството става дума иначе). Защото жабата знае, че трябва да си знае гьола. На нея такова нещо не може да й се случи.

Виж, да й промият ушите за баснословните 530 може, нали се въргаля тинята. Никой не е застрахован от това да се го заболи главата насред “златните” пясъци и после да му я отрежат на споменатата цена.

Това свойство на нашенската жаба е добре познато на щъркелите, които крачат важно и раздават справедливост сред крякащите обитатели на блатото. Върховният сред тях раздава щедро от бюджета пари на онези, които най-силно вдигат шум и му застрашават властовото спокойствие. А пък от прокуратурата внимават да не нагазят в грешни конкурентни води и се грижат да регулират жабешкото недоволство с избирателни акции.

Ето защо държавното обвинение вече се е самосезирало за фактурата за промитите уши. Идат избори за върховен щъркел в прокурорското ято и жабешкият хор трябва да бъде успокоен.

А промитите мозъци могат да почакат. Доказали са, че това го умеят до съвършенство.

Ще си позволя още едно припомняне с близо 30 годишна давност. Когато едни майтапчии основаха на шега “Бирената партия” в София, в една кръчма им предложих лозунга: “Не на промиването на мозъците, да на промиването на бъбреците”. Бях поласкан да видя това мото под главата на в. “Стършел” скоро след това.

Промиването на мозъците обаче победи не на шега.

http://ivo.bg/2019/08/06/%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b8-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8/