Журналист от телевизията на социалистите: Как Янев обслужва рецитатора Радев като се прави на невидим

https://tribune.bg/bg/mrezhata/zhurnalist-ot-televiziyata-na-sotsialisti...

От Фейсбук профила на журналиста от БСТВ Стоил Рошкев 

 

ЗАЩО СЛУЖЕБНИЯТ ЯНЕВ СЕ ПРАВИ НА невидимия?

1. СКРИТ КАТО ПОДВОДНА МИНА

Има цял дял книги със заглавие „Невидимия”. Рисувани са комикси. Снимани са филми по темата. Да не говорим пък за клиповете на песните с тоя мотив. В тях иде реч, като цяло, за особена аберация (дефект, отклонение), при която главният герой, Невидимия, опитва да измами големия колектив, че присъства тук-и-сега, че е налице. Че го има. Макар да го няма. Той е призрак.

Такъв призрак ли е служебният Янев?

Даже не го наричам премиер. Понеже този прелестен службаш с пламенни черни сенки под очите сякаш се е скрил като подводна мина под кораба (например „Вера Су”). В това време патронът му Радев блести ли, блести над водолинията като кубе на шамандура с наизустени речи.

Помнел Радев, знам от сигурни източници, по 3-4 страници наизуст. Робот, братче. Няма емоция, няма мимика, само – движение на устните, от които, с притискащ гранатометен тембър, излиза... ВОЙНА.

Да, от устата на Радев излиза най-вече война. Самоцелна, неплодотворна. В това съм се убедил. Неслучайно предаването, което водя по БСТВ „Думата е ваша, със Стоил Рошкев” (най-рейтинговото междувпрочем по данни от YouTube) вече седмица, откакто е спряно. Познайте защо? И познайте от кого?

2. КОМИТОВА ПО ПАНТОФКИ

Но, тъй или инак мъжът на генерал Деси не е главна тема на моя текст. Продължаваме да говорим за невидимия Янев.

Ето, един от водачите на протестиращите строителни фирми, блокирали Триъгълника на властта, коментира сутринта по телевизора: „Само в кабинета на министър-председателя могат да се решат устойчиво проблемите, а не при преговори с Комитова.” Имах си хас да се решат проблемите при госпожа Комитова, която, знам също от сигурни източници, се разхождала из строителното ведомство по... пантофки. Като принцеса. Да, по пантофки, досущ като несериозната боса пчеличка Мая в парламента.

Странни персони се придвижват из коридорите на властта.

Тази същата интересна глава на строителното министерство, под чадъра на Невидимия, който пък е под чадъра на Рецитатор Радев, значи, предложила на емисари на БСП (така, както си е обута в приказно нежни пантофки, моля ви се, да, така, предложила на 130-годишната Българска социалистическа партия, чиито предтечи са построили уютния ѝ министерски кабинет), да сключат споразумение за плащане със стара дата. За несъществуващ при това наем. Именно. За „Позитано” 20 става дума. Всеизвестната партийна централа на БСП. Познайте натискът от коя посока нахлува? И познайте от кого?

3. КАКВИ СА ФАКТИТЕ

Почти всички вече научиха, даже и уважаваните пенсионери, които, не знам защо, не смеят да гласуват електронно (сякаш машината хапе), че областният управител на София, назначен от Рецитатор Радев, е извадил изпълнителен лист. И гони БСП от сградата на „Позитано” 20.

Предвид предизборната обстановка, областният бай Митко побърза да се оправдае, че БСП не е заплашена от изгонване. „Не! – вика бай Митко – БСП не е заплашена от изгонване...”

Ама... Хич.

Защо тогава Комитова нервничи с пантофка по пода, че БСП е наложително да сключи предварително споразумение, при което трябва да се платят 30 на сто от една имагинерна сума? Това едно.

Второ. Аз, като журналист с опит от БТА, БНР, БНТ, плюс НСРТ и СЕМ, а понастоящем все още - БСТВ, не е като да не поназнайвам тоя и оня човек.. Файлът ми с общочовешки телефони е от близо 6000 страници... Хайде, да не казвам цяла, но половин България. Даже (на шега написано) някои от най-важните номера съм ги изтрил целенасочено от личния си телефон, да не би в прилив на ярка радост на Нова година примерно да взема да им звънна и да им кажа нещо, което не би трябвало... Да ме арестуват и прочее.

Та аз, като журналист с въпросното необозримо множество телефонни номера в тефтера, взех, че се посъветвах с юристи, учили и преподавали не само в Софийския университет, УНСС, но и в Кембридж. Даже до човек на Венецианската комисия стигнах.

Какво ми казаха тези уважавани дами и господа по казуса „Рецитатор Радев – Невидимия – Комитова срещу „Позитано” 20?

Казаха ми следното (всичките юристи, мъже и жени, до които се допитах):

4. КАКВО БИ МОГЛО ДА БЪДЕ РЕШЕНИЕТО?

В настоящият казус, Рошкев, разкриха маститите спецове (но не като измамника Спеца от Напа), четирима на брой, трябва да се вземе под внимание, че никоя друга партия – освен БСП – не е получила изпълнителен лист за централата си, брато.

Да – продължиха юристите, – Рецитатор Радев се опитва да клъвне и ДПС, но това стана впоследствие. Докато при БСП акцията е задействана още пролетес. Помисли, Рошкев, обърнаха ми внимание юристите, – другите: ГЕРБ, Атака, НФСБ, ВОЛЯ, нямат ли задължения? На тях пуснаха ли им изпълнителен лист? Само на БСП ли? Защо ли?

След това, викат спецовете: Няма как Комитова да говори за задна дата.

Хмм, взех да размишлявам, докато юристите не спираха с разсъжденията:

Подчинените понастоящем на Невидимия Янев се правят на интересни по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Обаче БСП и изобщо партиите са по специализиран закон – за политическите партии (ЗПП). Повтаряме, ЗПП. Но! Тук има едно „но”, уточниха юридическите спецове, врели и кипели в законодателната власт – има противоречие.

На повдигнатите ми в знак на неразбиране рамене един от тях, стар мой колега от специалността “Българска филология”, прехвърлил се после в специалността „Право”, даже се позова на отколешния Платон, дето заедно учехме навремето:

„В диалога на Платон „Държавникът”, рече вече достолепният юрист, законите са несъвършено средство, които биха подпомогнали съвършените управляващи. За сметка на това в късния му диалог „Закони”, ако си забелязъл, липсва вяра, че съществуват съвършени управляващи. По тази причина там стремежът е да се направят съвършени законите и институциите, гарантиращи трезв разум.”

В тоя смисъл БСП да не разчита, вика юристът, на „случайно разпределение на делата”. Същото ме посъветваха, като цяло, и останалите спецове.

Но защо? - учудих се пак.

Отговориха ми отново компетентно: Дали съдията ще отсъди по първия закон (ЗЗД) или по втория закон (ЗПП) го решава несъвършеният човек, а не съвършенният закон, нали така, а? Ха-ха! Уж по случайно разпределение на компютъра. А кой е Човекът понастоящем, а? Ха-ха.

Тогава какво? – шашнат бях от тия всевъзможни юридически еквилибристики.

Тогава – казаха ми всичките солидни юристи, до които се допитах (пожелали да останат анонимни, тъй като някои от тях даже се надяват да ги ръкоположат за конституционни съдии), има един изход.

На въпроса ми „Какъв е тоя изход?”, отговорът беше:

5. ЯНЕВ ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА НЕВИДИМ

Действително това беше отговорът: „Служебният премиер Янев да не се прави на невидим!”

Как така? – учуден бях.

Ами ей така, обърнато ми беше внимание. Ако Служебният министерски съвет, респективно Невидимия, респективно Рецитатор Радев иска да демонстрира, че е добронамерен, нека излезе с решение.”

Какво решение? – Все още не схващах.

Решение по предложение на принцесата с пантофките [Комитова], с което да анулира задълженията!, отговориха ми спецовете.

Аха-аааа, чак сега схванах. Значи МС, ръководен от Невидимия да каже - БСП няма задължения, така ли?

Точно така - казаха. - В противен случай, щом Невидимия не казва това, значи Рецитатор Радев се заяжда с БСП и те напразно го подкрепят.

Разбрах - потвърдих.

Като бонус един от юристите, до които се допитах, даже ми разказа вица за Жената котка и Невидимия. Те правили секс на покрива на умопомрачително висок небостъргач, далеч от хорските погледи! - Ухили се маститият правораздавател: - Прелетял обаче оттам Светкавицата, отдавна бил навит на Жената котка и – бам – гледа я гола в съответната поза. Светкавицата се възползвал, после пак отлетял. А Жената котка се учудила – абе, Невидим, какво става? Не знам, рекъл Невидимия, обаче някой ми скъса задника.

6. ИЗВОД

Вие си го направете.