Забраненият преди 30 години ДДТ открит в български храни, разпространени в ЕС

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи в Европейския съюз е съобщила, че в някои храни с български произход е било засечено съдържание на забранени пестициди, съобщава bTV. Наред със забранените вещества е открито съдържание и на инсектицида фипронил.

По първоначална информация властите в Гърция са открили яйца, които са съдържали 6 пъти повече фипронил от количеството на веществото, открито в партидите у нас преди около месец. Има и данни за открити пестициди и олово в корен от репей, който бил внесен във Франция от България. Рискът от намерените отровни вещества е определен като "сериозен".

Появи се и сериозно предупреждение от Франция, че е открит забраненият отдавна и силно отровен инсектицид ДДТ в корен от репей, изнесен от България. Рискът от него се определя като сериозен, съобщава "24 часа".

Сигналът от Франция по повода е получен на 15 септември. Оттам съобщават, че във внесения от нас корен от репей са открити олово (11 мг/кг) и ДДТ (0.027 мг/кг). 6 дни по-късно България отвръща в отговор до Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС, че са предприети мерки и се води разследване по случая.

http://www.faktor.bg