Загуби от повече от 3,5 милиарда лева "потънали" разходи по АЕЦ "Белене".

Ilian Vasilev
 
 
Експерти у нас колкото искаш. Изказването е като некролог на АЕЦ "Белене" - беше добре, получихме пари, но се спомина и сега жалим.
Този човек е сред няколкото души, които причиниха на страната ни загуби от повече от 3,5 милиарда лева "потънали" разходи по АЕЦ "Белене". Твърдението че газотурбините, особено тези с комбиниран цикъл, са с по-ниско КПД /което е техническия аспект/ с последващо внушение, че не са пазарно конкуренти е откровена манипулация. Ядрената енергетика е на практика невъзможна да се оцени като себестойност с всичките си преки и непреки разходи, капиталови и оперативни. Екосвързаните и разходи, както и тези по управлението на рисковете, ако бъдат всички калкулирани тя не би трябвало изобщо да съществува без да разчита на бюджетите на държавите.
Най-скъпата енергия на пазара и и днес и в бъдеще ще бъде балансиращата, а никой не може да бие газгенерацията като устойчивост и цена. На ВЕЦ не може да се разчита през цялата година.
Хайде да опита да "балансира" с ядрена енергия. Водородът действително е скъп, но в случая с постепенния преход към газо-водороден микс, то предполага конкурентен като цена водород.
 
Фейсбук
 
ТЕЦ-овете в комплекса „Марица Изток“ могат да преминат на природен газ или водород, но производството ще е с ниско КПД
На страната ни ще са нужни още базови мощности, освен два блока на АЕЦ „Белене“ и блокове VII и VIII на Козлодуй, ако ще използваме водородни технологии, смята председателят на „Булатом“ Богомил Манчев
 
Когато говорим за интереси нека си припомним и една публикация :

Жабата в гьола на АЕЦ „Белене“ !

Вижте какво се говори за АЕЦ „Белене“
от Цветан Василев: Богомил Манчев ми е казвал, че е отчитал в Бояна половината от парите, които е получавал за АЕЦ „Белене“.

 

Информацията идва от анонса за интервю в неделя между Цветан Василев и Сашо Диков по BIT TV. Цветан Василев твърди пред Сашо Диков, че лично от шефa на “Риск Инженеринг“ Богомил Манчев е чувал, че той е отчитал половината от сумата, която е получавал за АЕЦ „Белене“ през годините в Бояна. В краткия телевизионен анонс, чрез който Сашо Диков рекламира предаването си по BIT TV предстоящата неделя не се разбира обаче на кого точно Манчев е давал пари в Бояна.

Сами той е взимал над 800 000 лева от държавата чрез „Уорли Парсънс“, половината от които отивали в Бояна. Според мнозина и Цветан Василев, и Богомил Манчев имат предвид депутата от ДПС Делян Пеевски и неговия хотел „Берлин“ в Бояна. Кой в действителност е получавал „връщанка“ ще разберем по BIT TV.

Ние от Blife.eu можем да кажем колкото повече се рови в изкопите на АЕЦ „Белене“ толкова повече имена ще излизат, но най-интересното е, че винаги има хора в сянка, а те за това са в сянка, защото по пътят към тях има такива пък на които викаме бушони !
И след като Борисов е взимал пари някак си е неморално нито етично да се навира в тази схема ! АЕЦ „Белене“ е твърде голяма хапка за Бойко, Пеевски, твърде голяма хапка, която ще им приседне и на двамата !

 

В България имаме поговорка, че „волът като рови на гърбът си го хвърля ” и ние медиите ще следим как ще свърши тази тема, която от дълги години е била и ще бъде забулена в тайнственост !
Много правителства се смениха, а темата АЕЦ „Белене“ остана и сега ще е така АЕЦ „Белене“ си е там, но Бойко и Пеевски не са там ! АЕЦ „Белене“

Някога Тодор Живков имаше поговорка „всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола”, а Борисов забрави това и народът му го припомни !
Сега остава и хората зад АЕЦ „Белене“ да сменят и жабата !

Под лупа