Заемът на ЕЦБ към банките от еврозоната не успя да успокои пазарите

Заемът на ЕЦБ към банките от еврозоната не успя да успокои пазаритеИкономисти и финансисти признаха, че докато надвисналата опасност от кредитната криза е отклонена, заплахата от фалити на държави от еврозоната не е

Общо 523 банки се възползваха от предложението на Европейската централна банка да обмени неликвидни активи за финансиране с понижена лихва през първата от две тригодишни операции за рефинансиране, пише британският вестник „Дейли Телеграф”.

Рекордният заем от половин трилион евро, който бе далеч по-голям от очакванията на пазара, първоначално предизвика внезапна еуфория, като този ход бе определен като решителен ход за „промяна на хода на играта”. Но борсовите пазари паднаха след като икономисти и финансисти признаха, че докато надвисналата опасност от кредитната криза е отклонена, заплахата от фалити на държави от еврозоната не е.

Директорът на „Роял Банк оф Скотланд” Ник Матюс заяви, че ходът ще помогне за стабилизирането на ситуацията и за намаляване на финансовия риск за банките, но вероятно няма да промени развитието на кризата, тъй като проблемите са много по-сериозни от тези в банковия сектор и имат други политически и икономически измерения.

Автор: Весела Найденова