Законът като природно бедствие

Законът като природно бедствиеСки-писти, стълбове за влекове, лифт станции, др. съоръжения и леки постройки: всичко това на хартия ще се води като... гора. Строежи, „обслужващи спортни, културни и религиозни нужди“, ще минават за незастроени терени.

Така реши българският парламент с мнозинството на ГЕРБ. Лобистките кръпки върху Закона за горите надминават заменките на гори на Тройната коалиция, коментира Свилен Овчаров от „Зелени адвокати”. За първи път в историята на България от 1934 г. държавата дава възможност на частници да строят в държавните гори, припомня Андрей Ралев от сдружение за дивата природа "Балкани". В земеделските земи също може да се строи, без промяна на предназначението. Тоест, застроени парцели и тук ще се броят за незастроени.

Според поправките в Закона за горите, пистите ще се отдават без търг, а нови курорти ще се строят без общи устройствени планове. И ако инвеститорите решат да направят "инвестиционно продължение" и към застроените площи да добавят голф игрище например, ще получат разрешение без никакъв проблем, допълва и Тома Белев от "Зелени Балкани".

Новите промени в закона добавиха към просеките за лифтовете и влековете и по-апетитни хапки - горните и долните им станции и съпътстващата инфраструктура. Това също доказва, че държавата обслужва частния интерес на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски-зони в България – Банско, Витоша и Боровец, коментират от „За да остане природа в България”

Гола сеч

Ако някой иска да застроява, разпродава и разпокъсва горите в Странджа и Витоша, в Пирин и Рила, нека следва процедурата, но тази територия не бива да се води повече гора, посочва Константин Иванов от WWF.

Безконтролното изсичане на гори до 2 хектара е друга обезпокоителна лобистка поправка, твърди Тома Белев от „Зелени Балкани”. Този текст отпадна през 2011 г., но депутатите го върнаха обратно. Добавката позволява горите до 2 ха да се ползват без горско-стопански програми. А това означава гола сеч - нещо, което вече се случи в Стара планина.

Европейски санкции?

До корупция водят и разпоредбите за ползването на ловни територии от частни лица, които не плащат нито лев за това. Благодарение на съществуващото законодателство тази практика не е спирала в последните години.

Накратко новите промени в Закона за горите "жертват природата за печалбата на шепа офшорки", обобщава адвокат Свилен Овчаров. Затова според експерта Европейската комисия ще наложи тежки санкции и глоби на България за приетите на второ четене промени. Отново най-уязвима е гората дори и в защитените територии на България, които и без това заемат само 5% от общата площ на страната - едно от последните места в Европа.

Антоанета Ненкова

Дойче Веле