Закон спира презастрояването по Черноморското крайбрежие

Закон спира презастрояването по Черноморското крайбрежиеС промени в Закона за Черноморското крайбрежие се ограничава строителството в 100-метровата зона по брега и се слага край на бетоновите постройки по пясъка

Ограничаване на строителството в 100-метровата зона на брега, край на бетоновите постройки по пясъка и на сергиите в така наречената зона „А“ и по протежението на цялата плажна ивица предлагат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че първата и основна цел на промените е да се сложи край на безразборното строителство и на презастрояването на българското крайбрежие.

Министърът каза това на кръгла маса днес за промените в закона, организирана от регионалното министерство.

Втората основна цел на този закон е да ограничим строителството в 100-метровата зона по брега. Третата цел е да сложим край на бетоновите постройки по пясъка. Четвъртата ни цел е да сложим край на сергиите с всякакви стоки в т.нар. зона „А“, както и по протежението на цялата плажна ивица на нашето Черноморие, каза още Павлова.

Бреговата ивица на черноморското ни крайбрежие е 378 км и 165 км от тях са плажна ивица. Върху 160 км от плажната ивица са ясно обособени 207 морски плажа. 44 км са дадени на концесия, 32 км са отдадени под наем. Най-много от плажовете са на територията на Област Бургас – 112, отбеляза Лиляна Павлова.

Тя обясни, че ясното разграничаване на разходите и приходите от концесии и от наеми е нужно, за да може тези приходи да бъдат инвестирани в развиването на транспортни връзки, алеи и благоустрояване, там където е необходимо, както и за премахване на незаконни обекти.

Предвижда се да има минимална интервенция върху природата. Целта е да имаме по-чисти плажове, със спортни съоръжения, както и да се естетизира така наречената зона „А“, каза министърът.

Тя отбеляза, че друга цел на промените в закона е да се запази видимостта към морето и идеята е стъпаловидно да се увеличава височината на сградите, за да има възможност за добър изглед към морето.

Целта е да има минимална интервенция върху природата, да я съхраним такава, каквато искаме и да дадем възможност на тези, които искат да плажуват в по-урбанизирана територия, където да има чадъри, да го направят. Но тези, които искат да имат възможност да плажуват в едни по-диви и не толкова урбанизирани и комерсиално направени плажове, също да имат възможност да го направят, посочи министърът.

За да няма излишни тълкувания в закона има много ясни дефиниции на всички понятия и ограничения, които въвеждаме - за това какво е преместваем обект, какво влиза във всяка една от тези категории, каза още Павлова.

Тя очаква през март проектозаконът да влезе за дебати в парламента.

При една подкрепа се надявам до май месец да имаме един закон, което ще ни даде възможност това лято контролните процедури да бъдат приложени веднага, допълни Павлова.

На 1 май изтича срокът, в който всички наематели на плажове трябва да платят своята такса. За тези, които не платят, ние ще започнем процедура по новото отдаване, посочи още тя.

vesti.bg