Замърсяването на външния въздух е причина за 3,4 милиона ранни смъртни случая всяка година

Написано от от Хана Ричи и Макс Росър

Замърсяването на въздуха на открито е един от най-големите здравословни и екологични проблеми в света - този, който има тенденция да се влошава за страните, тъй като те се индустрират и преминават от ниски до средни доходи.

Проучването на глобалната тежест на заболяванията изчислява, че 3,4 милиона преждевременни смъртни случаи се дължат на замърсяването на въздуха на открито през 2017 г. 1

Все повече има доказателства, че дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха може да окаже важно въздействие върху други аспекти на здравето и благосъстоянието - като когнитивната функция .

Замърсяването на въздуха на открито е един от най-големите здравословни и екологични проблеми в света.

The Global тежест на заболяванията е основен глобално проучване на причините и рисковите фактори за смърт и болести, публикувани в медицинското списание The Lancet . 2 Тези оценки на годишния брой смъртни случаи, приписани на широк спектър от рискови фактори, са показани тук. Тази диаграма е показана за общата сума, но може да бъде изследвана за всяка държава или регион с помощта на превключвателя „промяна на държавата“.

Замърсяването на въздуха на открито е рисков фактор за няколко от водещите причини за смърт в света, включително инсулт, сърдечни заболявания, рак на белите дробове и респираторни заболявания, като астма. 3 В диаграмата виждаме, че тя е един от водещите рискови фактори за смърт в световен мащаб.

Според изследването на Глобалната тежест на болестите 3,4 милиона души са починали преждевременно през 2017 г. в резултат на замърсяването на външния въздух. За да поставим това в контекст: това е повече от три пъти броя на починалите от ХИВ / СПИН и над осем пъти повече от броя на убийствата . 4

https://ourworldindata.org/outdoor-air-pollution#outdoor-air-pollution-i...

Превод : "Под лупа"