Заплахите от президент, вицепремиер и депутати към премиера е в ущърб на България и в полза на Русия.

Evgeni Kanev

Опорните точки на дипломат-гейт:
1. Решението за дипломатите е взето само от Петков (опозицията), по паралелни канали (президента), без съгласуване (Корнелия).
Решението е взето по законен път от МВнР.
Кой, как, защо го е направил няма никакво значение - Нотата е факт. Никой няма съмнение, че зад нея стои Кирил Петков - и като премиер има право да вземе такова решение, когато по негова преценка е заплашена националната сигурност.
2. Трябва да бъдат представени доказателства ( Митрофанова).
Няма такова нещо. Според чл. 9 на Виенската дипломатическа конвенция приемащата страна не е нужно да се обосновава преди да обяви някого за persona non grata. Ако Русия откаже да изтегли обявените 70 души, те губят дипломатически статут и могат да бъдат преследвани от българските власти за дейност срещу националната сигурност.
3. Ултиматум да се отмени нотата или Русия закрива посолството.
Типична руска заплаха и изнудване. И без тези 70 души Русия остава с 4 пъти повече дипломати от България в Русия - така че да покрива всички смислени функциии на невражеска държава. Но Русия вече ни обяви за вражеска държава и затова няма защо да приемаме такава огромна нейна мисия у нас.
Чл. 11 , Ал. 1 на Виенската конвенция предвижда реципрочност на мисиите.
И сега забележете - когато е приета през 1961 г, някои от страните са я приели със забележка. СССР специално са денонсирали точно този член като искат двете страни със споразумение да уточнят размера на мисиите. България настоява за абсолютно същата забележка със същия текст!
Предвид пълното подчинение на държавата ни от СССР, то по този начин се установява свръхприсъствие на съветски/руски дипломатически персонал за контрол върху колонията - което продължава И през целия Преход без реакция на българските власти.
4. Ако не отменим нотата - ни чака тежка зима и катастрофа за икономиката (БСП)
Освен че значи капитулация пред Русия, тази манипулация за заплаха е фалшива. Подобно на “катастрофата” заради липсващия руски газ.
България по никакъв начин не зависи от Русия, по-скоро спирането на енергийните суровини ще намали драстично политическата корупция.
“Лукойл” няма как да спре компанията си в Бургас и да зачертае стойността й, а и българската държава може временно да я национализира (както стана в Германия). Ясно е, че можем без руски газ. А имаме достатъчно запаси на ядрено гориво.
5. Изгонването на дипломатите заплашва националната сигурност.
Точно обратното. Няма как да очакваме огромната руска мисия у нас да работи за приятелство и разбирателство, след като сме вражеска държава.
Заплахите от президент, вицепремиер и депутати към премиера е в ущърб на България и в полза на Русия.
Апропо - тяхната неадекватна и вредна реакция е повода за ултиматума на Русия. Такъв нямаше как да има, ако - както в Чехия с изгонени същия брой руски дипломати - всички политици бяха и държавници с обща позиция.
Темата за националното предателство тепърва ще става актуална и осмисляна от народа ни.