Заплашеният журналист Атанас Чобанов: Ще свидетелствам, но след оставката на Гешев

EURACTIV BULGARIA

Иван Гешев и Атанас Чобанов в неформален разговор между главния прокурор и журналисти в Европейския парламент. [стопкадър от видео от официалния YouTube канал на прокуратурата.]

https://euractiv.bg/section/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%8a%d...

Софийската районна прокуратура е образувало проверка по информацията, изнесена от разследващия журналист Атанас Чобанов, че има непосредствена заплаха от физическа саморазправа срещу него.

През почивните дни Чобанов разкри, че е бил предупреден от западните партньорски служби за непосредствена заплаха от физическа саморазправа на територията на България. Сигналът е бил получен веднага след последното разследване на разследващия сайт на Чобанов BIRD.bg.

Последният разследващ репортаж на BIRD.bg бе озаглавен „Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси свързвани с Пеевски. Отворил фирма с Мондешки“. Става дума за американски лобист, който е сключил множество договори с видни бизнесмени в България, a BIRD намират връзки със санкционирания за корупция по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски.

„Наблюдаващ прокурор ще извърши лична проверка по случая. Атанас Чобанов ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения от прокурор“, обяви прокуратурата в понеделник, 10 януари. Изпратени са писма до МВР, ДАР, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“ с питане дали имат информация за отправена заплаха и ако имат такава – какви мерки са предприети за защитата на журналиста, информира още прокуратурата. И допълва, че досега не е уведомявана  от институциите за отправена заплаха спрямо Чобанов, както би следвало да се направи по закон.

Ако наблюдаващият прокурор прецени, че има доказателства за извършено престъпление, той ще образува и разследване по проверката, обяснява прокуратурата.

Чобанов също потвърди, че има прокурорска проверка. „При чудодейното случайно разпределение преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за когото се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите миналата година. За „награда“ той е станал част от т. нар. спецекип в Софийска районна прокуратура“, написа журналистът във Фейсбук.

Той допълва, че е призован да даде сведения и ще го направи „най-любезно, но ще бъда лаконичен“. Обяснява и защо: „Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби.“

ДПС сезира ДАНС

Междувременно ДПС съобщи, че председателят на движението Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за проверка на тъврденията на Чобанов, че е бил под непосредствена заплаха. В съобщението се казва, че макар и Чобанов и сайтовете „Биволъ“ и „Бърд.бг“ неведнъж да са разпространявали манипулации и тенденциозни внушения по адрес на ДПС, „свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение за всяко демократично общество и трябва да бъдат гарантирани“.

„Сезирането на ДАНС от мафиотската организация под прикритие на политическа партия ДПС е доказателство, че поръчката срещу мен идва от първия ред в парламента. По същия начин тези бандити внесоха законопроект срещу златните паспорти, след като Пеевски беше посочен от САЩ, че търгува с гражданство“, отговори им Чобанов.

Прокуратурата започва проверка и за заплахите срещу Борис Бонев

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и във връзка с обявеното от столичния общински съветник Борис Бонев, че е получил информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота му, която е потвърдена и от чуждестранните партньорски служби.

И по този случай ще има лична проверка от прокурор, а Бонев ще бъде призован за обяснения. Прокуратурата отново обяснява как е питала МВР и службите за заплахите срещу Бонев и подчертава, че тя не е информирана от тях, макар че по закон трябва да й се докладва незабавно.