Запорожката АЕЦ се е разминала на косъм от ядрен инцидент

Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела на атомната централа, която все още е под руски контрол

Украйна се е разминала на косъм от ядрена катастрофа по време на обстрелите през уикенда, които разтърсиха най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката. Някои от снарядите са паднали близо до реакторите и са повредили сграда за съхранение на радиоактивни отпадъци.

Тревожното съобщение дойде от Агенцията за ядрен надзор на ООН, цитирана от Ройтерс.

Експерти на ООН ще отидат в района на украинската АЕЦ "Запорожие", за да инспектират щетите по ядрената електроцентрала след подновяването на обстрела.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза, че удари са били нанесени близо до системите за ядрена безопасност и сигурност на централата. Той осъди остро обстрела, докато Русия и Украйна взаимно се обвиняват за извършването му.

Киев твърди, че атаката е била част от кампания на Москва за нарушаване на енергийните доставки в страната. Позициите на украинските военни са подложени на масиран артилерийски огън.

АЕЦ "Запорожие все още е под руски контрол. Директорът на руската агенция за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов предупреди, че централата е изложена на риск от ядрен инцидент. По думите му цяла нощ е имало преговори с МААЕ.

"Предложената от МААЕ зона за сигурност около централата би била възможна само с одобрението на САЩ. Мисля, че разстоянието между Вашингтон и Запорожие не трябва да бъде аргумент на САЩ да забавят решението за създаване на зона за сигурност", каза Лихачов.

Според него Киев е готов да "приеме малък ядрен инцидент" в атомната централа, но "това ще е прецедент, който завинаги ще промени хода на историята".

"Затова трябва да се направи всичко възможно никой да не си и помисля да застрашава сигурността на ядрената централа", посочи още Лихачов.

Междувременно Кремъл изрази тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ. Според Москва украинската армия обстрелва атомната централа и световните сили трябва да накарат Киев да сложи край на тези атаки.

"Това няма как да не ни тревожи. Призоваваме всички страни по света да упражнят влиянието си, така че украинските въоръжени сили да спрат да правят това", изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

https://offnews.bg/sviat/zaporozhkata-aetc-se-e-razminala-na-kosam-ot-ia...

 

Tags: