You are here

ЗАПОЧВАТ ТАЙНО НОВАТА АЕЦ?

Grigor Lilov

На фона на един фейкнюз разконсервират оборудването

 

Родните медии днес информираха, че вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (тя, както и ЕБВР са държавни – на правителствата от Европа) Вазил Худак бил направил изявление, че банката евентуално би финансирала АЕЦ „Белене”.

 

Лъжат! Това е фейкнюз!

 

Въпреки че е бивш възпитаник по международни отношения на руския държавен университет „Ломоносов” и бивш комунистически министър на бивша Чехословакия, Худак въобще не подкрепи АЕЦ „Белене”.

 

Той заяви заяви буквално следното (цитат):

„Това е много голям и сложен проект, който има дълга история. Ние настояваме проектите, които финансираме, да имат добавена стойност - като позитивен ефект върху околната среда; подобряване на бизнес средата там, където се осъществява проекта. Засега не сме получавали официално запитване от българското правителство за АЕЦ “Белене“. Ако получим такова, ще го обмислим“.

 

 

Е, това обмисляне родната пропаганда и медии превърнаха в ... готовност за финансиране!

 

В случилото се обаче няма нищо смешно. Сякаш не им стига аферата с ЧЕЗ, та поискаха да възобновят и още една – многомилиардната АЕЦ „Белене”.

 

Защото има и още "нещо", което подсказва защо медии си служат с фейк по повод становището на Худак.

Това „нещо” обаче е далеч по-сериозно от едно преиначено изказване на един банкер.

Ето го!

 

 

Обявена е обществена поръчка за

„разконсервиране, снемане на необходимите геометрични размери, консервиране и подготовка за последващи дейности на ротор високо налягане на турбина тип К 1000-60/1500-2 от АЕЦ "Белене". „

(давам картинки)

 

 

Ако мотивът е да се види какво са ни доставили руснаците срещу платените от България 620 млн. евро, възниква въпросът защо се върши сега, когато изтече срокът за евентуални рекламации? И защо не е било свършено при приемът на тази „продукция” от съответния руски завод.

 

Друг възможен мотив е подготвителни работи за стартиране на строителството на атомен реактор (геометричните размери са необходими за проект на фундамента на съоръжението).

А уж парламентът гласува до юни правителството да подготви доклад и предложения за енергетиката и в частност – за атомната.

 

***

Тук въпросът не е дали е зло или добро атомната енергетика и нова АЕЦ!

Става въпрос за най-елементарното – законите и решенията на парламента се погазват без вопъл и стон от който и да е депутат. Явно със задкулисното им одобрение.

 

Вижда се, че не живеем в демокрацията – тя изисква спазване на правилата. Вижда се, че у нас демократичното видимо е фасада на нов невидим неототалитаризъм.

Какво имаме досега по аферата?

*** Изхарчени 1.5 млрд. от комунизма, който обаче след експертиза от руската Академия на науките спира строителството заради опасна площадка;

*** Изхарчени още толкова пари от различни демократически правителства на същата тази площадка;

*** Още едни платени 620 млн. евро санкция по арбитражното дело с руснаците;

*** Доставено от тях едно старо желязо, наречено „първи реактор” на площадката в „Белене”;

*** И недоставено още едно желязо, наречено „втори реактор” въпреки отдавна изтеклите срокове по арбитражното споразумение.

 

Само заради това министър Теменужка Петкова трябва не само да е вън от правителството, а вече да е и разследвано лице!

Фейсбук