Започва регистрация на партии за президентските избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката, които ще се проведат на 6 ноември.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. в сградата на Народното събрание на площад "Княз Александър". 

От партиите и коалициите се изисква депозит от 2500 лв. и най-малко 2500 подписа, а от инициативните комитети, в които трябва да участват поне 21 души - 100 лв. 

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите е 21 септември, а на инициативните комитети - 26 септември.

От днес до 26 септември ЦИК приема и документи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум. 

Въпросите за него са: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

http://kafene.net/