You are here

Започна процесът срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти

Испанският Върховен съд започна първото заседание от процеса срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти, обвинени за организирането на референдум за независимост на Каталуния през октомври 2017 г., предаде „Ройтерс”.

Състоя се и протест срещу подсъдимите, а полицията спря демонстрантите, преди да достигнат съда, където се провежда процесът. На част от плакатите имаше надписи “Заговорниците за преврат – в затвора”, а демонстрантите развяваха испанското знаме.

Каталунците са обвинени за бунт, размирици и злоупотреба с обществени средства във връзка с референдума. Те няма да получат думата днес, защото първият ден на процеса във Върховния съд е посветен на процедурни въпроси.

Жителите на автономната област гласуваха с голямо мнозинство за отделяне от Испания на референдума, който беше бойкотиран от поддръжниците на оставането в страната. Гласуването предизвика конституционна криза в Испания и през есента на 2017 г. централното правителство разпусна регионалното правителство в Барселона.

Повечето от 12-те сепаратистки лидери се намират в ареста от над година.

Прокуратурата иска 25-годишна присъда за бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Останалите, включително бивши министри и двама водещи активисти, може да получат присъди от 16 до 17 години.

Очаква се процесът да продължи най-малко три месеца, през които ще бъдат разпитани близо 600 свидетели. Сред тях е и Мариано Рахой, който беше премиер по време на референдума.

Процесът на 12-те сепаратистки лидери е проверка за устойчивостта на испанската съдебна система и демокрацията в страната, заяви на пресконференция в Берлин бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон. Той напусна Испания след референдума, като Мадрид иска той да бъде екстрадиран и съден.

https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/zapochna-protsesat-sresht...