You are here

Заради бежанците България ще получи техника и още 100 граничари от ЕС

Премиерът Борисов представил на канцлера Меркел списък с желания

Панайот Ангарев

България е връчила списък с искания на Германия, съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Миналата събота премиерът Борисов се срещна с германския канцлер Меркел, а Бъчварова с немския си колега Томас де Мезиер. От думите й стана ясно, че тя е присъствала и на срещата с Меркел.

България иска да влезе в Шенген и еврозоната, както и да получи допълнително техника от страните от Европейския съюз, за да гарантира по-добре сигурността на външните граници на съюза. Засега София е получила положителен отговор само за присъединяването й към Шенгенската информационна система (ШИС). Това ще й позволи да получи данни за издирвани лица или такива, на които е отказана виза. В момента МВР има достъп само до данните за издирвани коли в Шенген. Досега не се даваше достъп до ШИС на България, тъй като има опасения от изтичане на информация за издирвани лица. 

Българската делегация е подчертала, че Гърция е получила 10 пъти повече пари от България за бежанците. Затова българската страна е настояла да бъде подпомогната с дарение на техника, която може веднага да бъде включена в борбата с мигрантите, а не с финансиране, за което ще са нужни дълги процедури. Бъчварова е настояла и за допълнително изпращане на сили на "Фронтекс". В момента тук има 101 души от европейската гранична служба. София е поискала общо 300, но според Бъчварова ще бъдат изпратени най-много още стотина души с техника. 

Исканията трябва да бъдат обсъдени на предстоящите две заседания на Европейския съвет през септември. 

Министър Бъчварова предложи нова версия за посредническата роля на Борисов между Турция и ЕС. Премиерът проявил самоинициатива да влезе в ролята на посредник за разрешаване на мигрантската криза. "Не става дума за посредничество, защото това не е по желание на турската страна, а е инициатива на българското правителство, отправена към Германия, да се намери начин да се продължат разговорите, за да се потърси възможност за поетапно изпълнение на това споразумение", заяви Бъчварова. Тя се опита да промени публичното впечатление от срещите на Борисов в петък в Истанбул, че България ще бъде използвана от Турция като маша. 

БСП иска изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Нинова обвини Борисов, че еднолично и внезапно е променил позицията на страната към Турция и се е превърнал в "куриер и говорител" на президента Реджеп Ердоган. Според нея южната ни съседка рекетира лидерите на ЕС, а българският министър-председател станал "говорител на този рекет". "Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от парламента, нито с решение на МС да се смени позицията на България, за която през март 2016 г. Борисов заяви, че трябва да има облекчение за визите, когато се види желанието на Турция да изпълни споразумението по реадмисия?", попита тя. В БСП не разбрали и каква е била позицията на Борисов на срещата в Берлин с Ангела Меркел. 

От своя страна Бъчварова повтори страховете на Борисов, че ако споразумението между ЕС и Турция не влезе в сила през октомври, България е заплашена от сериозен бежански натиск.

"Ситуацията с миграционната криза в България е снижение на бежанския натиск в сравнение с миналата година от около 20 до 30%. Въпреки това има промяна в характера и особеностите на ситуацията тази година. Променя се структурата на бежанския поток, доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и значително намалява потокът от Сирия. Това променя възможностите ние като държава да реагираме на исканията им за получаване на статут в България", обясни Бъчварова. Оказва се, че поради липса на споразумения за реадмисия с Ирак и Афганистан влизащите в страната чужденци от тези държави не може да бъдат върнати там. Те трябва да бъдат върнати в страната, от която са влезли - Турция. 

Подписаното на 1 юни споразумение с Анкара за реадмисия на лица от трети държави обаче не се изпълнява, обясни вътрешният министър. Така тя опроверга премиера Борисов, който заяви миналата седмица, че вече сме върнали 24 души на Турция. Оказа се, че това не са мигранти, а турски граждани, които са задържани за трафик. Те обаче са върнати по линия на стар договор от 1967 г. Анкара е отказала да изпълнява двустранното споразумение от тази година, тъй като го е обвързала със споразумението с ЕС за визова либерализация и финансова помощ. 

"Турската страна казва, че няма да изпълни това споразумение в момента, защото то не е одобрено от правителството й, защото е част от общото споразумение с ЕС", каза Бъчварова. 

Според нея има опасност, ако се концентрират мерките само в държавите на първа линия, България да се превърне в буфер, което няма да реши трайно и устойчиво проблемите и в Европа. "Предложението ни към Германия и европейските ни партньори е общите решения да бъдат добре обмислени, да не ощетяват и да не създават рискове на граничните държави. За да се случи това, се изисква много силна европейска солидарност от държавите от Централна Европа, поемане на ангажименти по релокация", каза Бъчварова. Затова и България е отказала предложението на Турция да се подготви отделно двустранно споразумение за реадмисия извън това с ЕС. "Тази възможност за нас лично остава теоретична, защото изисква по-дълги преговори и защото има опасност да извади България от политическия съюз, който имаме с Европа", каза Бъчварова.

РЕЖИМ

Част от бежанския лагер в Харманли ще бъде превърнат в център от затворен тип. Така ще бъде ограничено движението на част от мигрантите. Вече е изработен план как да стане това. Мерките са взети, след като вчера стана масово сбиване между афганистанци и сирийци. Те ще бъдат разделени в бежанския център. "Ще засилим охраната и ще променим леко организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти. Ще ги разделим на отделни националности, защото например разликата в поведението на сирийците и афганистанците е много голяма", обясни Бъчварова.

http://www.segabg.com/