Заради бежанците премиерът Борисов втвърди антиевропейската риторика

Преди посещението си в Истанбул в петък той засили протурския курс в публичните си изявления

Панайот Ангарев

След случая "Абдуллах Бююк", при който бяха потъпкани редица закони, българското правителство продължава да прави метани на управляващите в Турция чрез силно антиевропейско говорене. И вчера премиерът Бойко Борисов видя в правителството в Анкара естествен съюзник относно бежанската вълна, докато в ЕС "панически" се спасяват поединично. 

На вчерашното заседание на кабинета премиерът беше категоричен, че не вижда "перспектива за решение" на въпроса с мигрантите в Европа. "Точно обратното, виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора за ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа не само се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват", обясни министър-председателят. 

Затова той смята, че България трябва да се опита да поддържа "максимално работни, прагматични, добронамерени отношения със съседите". "Сърбите изкараха армията, заградиха границата заедно с нашите и вече няма изход от България. Все повече България започва да им харесва. За съжаление в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна", обясни ситуацията Борисов. "Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди, ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало! Центровете са ни пълни. Това означава, че трябва да се мисли за нови, да се финансират, разбира се", допълни той.

Премиерът напълно смени тона по темата изпълнява ли Анкара споразумението за реадмисия на мигранти. Само преди 2 месеца той обвиняваше Турция, че не спазва споразумението. Вчера обаче разви съвсем различна теза. От думите му става ясно, че в Турция са "върнати" само 24 души, но пък официално "отблъснати" от граничната бразда са 26 хил. души, които Борисов вече ги брои като приети обратно. "Всички, които биват задържани в периметъра, и това излиза по сводките при вас като "предотвратени", означава задържани на границата и приети обратно в Турция. Тъй като споразумението с ЕС не е влязло в сила, това изключва реадмисията. Ние към този момент със съдействието на турската страна действаме с този подход", обяснява Борисов. 

Тирадата пред министрите е само ден преди посещението му в Истанбул. Според "24 часа" той ще е там за откриването на новия мост над Босфора в петък сутринта. Първоначално Борисов планирал да пропусне събитието заради насрочените от германския канцлер Ангела Меркел разговори за бежанците в Берлин с осем европейски премиери. Меркел обаче се съгласила да отложи срещата за събота, след като се оказало, че турският премиер Бинали Йълдъръм е поискал среща с Борисов. После се очаквало Борисов да информира Меркел за турската позиция. 

Премиерът влезе и в тона на МВР, което през последните седмици се опитва да създаде различен образ на влизащите нелегално в България чужденци. Ако допреди няколко месеца ставаше дума просто за бежанци и нелегални мигранти, през последните дни се налага тезата, че става въпрос за опасни хора. Миналата седмица главният секретар на МВР предупреди хората в Малко Търново да не правят опити да залавят влизащите нелегални мигранти, тъй като ставали вече опасни. Вчера ръководството на МВР продължи срещите си в граничните райони с посещение в Тополовград. Наблюденията на граничните полицаи са, че преминаващите са млади мъже от Афганистан и Ирак, които са бързи, атлетични и по-лесно преодоляват граничните съоръжения. Те се придвижвали лесно през труднопроходими терени и често ползвали луксозни автомобили за превоз в страната. 

Борисов разкри нова схема, която прилагат мигрантите, за да не бъдат връщани насила в Турция. "Ние две нощи подред задържаме групи по 50-60 човека, които вече имат нова тактика. Един от тях носи примерно 300 грама хероин - един се жертва за другите 60. Но другите 60 стават свидетели. Задържаме ги и те вече са в България. Две нощи подред: снощи и предишната нощ. Казват: "Ние носим хероин". Кой граничар няма да го задържи? И 60 души свидетели: "Да, той носи хероин". И започва дълъг процес", разказва на министрите премиерът.

segabg.com