Заради изказване, че ВСС трябва да контролира адвокатите,правозащитници определиха Цветанов като груб, неук и смехотворен

Заради изказване, че ВСС трябва да контролира адвокатите,правозащитници определиха Цветанов като груб, неук и смехотворенВисшият адвокатски съвет също готви поредна остра позиция срещу МВР-шефа

Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви в официално становище, разпространено в понеделник, че вътрешният министър Цветан Цветанов за пореден път се е проявил като груб, неук и смехотворен, заради съвета му към Висшия съдебен съвет (ВСС) да се заеме с контрола на адвокатите, които умишлено бавят дела.

Той огласи тази си идея пред Нова телевизия. Като причина за революционното си хрумване Цветанов посочи факта, че когато подсъдимите си наемат най-силните адвокати в страната, се получавал дисбаланс в процеса. С което на практика призна, че разследващите полицаи, следователите и прокурорите трудно им опонират чрез събиране на годни доказателства в съдебните зали.

„Българският хелзинкски комитет желае да посочи на този министър, че адвокатурата на България е свободна, независима и самоуправляваща се – чл. 134 от Конституцията. Правото на гражданите на именно такава – независима адвокатска защита - е основно човешко право, гарантирано от Конституцията и международно-правния ред“, се казва в позицията на БХК, подписана от зам.-шефа на организацията адвокат Маргарита Илиева.

Тя посочва още, че в една правова държава подобно изказване на вицепремиер би трябвало да доведе до неговата оставка, но както и в много други случаи, когато Цветанов си е позволявал да напада съда в нарушение на основния демократичен принцип за разделение на властите, очевидно и сега поведението му ще остане без последствия.

„Българският хелзинкски комитет и друг път е съветвал министър Цветанов да подаде оставка - когато той със сходна неука грубост е заплашвал независимия български съд с репресии. Изглежда обаче България вече не е точно правова държава и този министър е убеден в безнаказаността си“, завършва Илиева.

От Висшия адвокатски съвет (ВАС) коментираха пред Mediapool, че все още нямат официално становище по повод думите на Цветанов, но подготвят такова. Според Закона за адвокатурата, ВАС се явява заедно с адвокатските колегии единственият контролен орган на юристите, който може да образува дисциплинарни производства по сигнал на държавни институции, граждани или медии. Съветът вече е отправял доста сериозни критики към вътрешния министър, че „руши устоите на държавата и надхвърля всички предели на обществената търпимост“.

„Още от началото на мандата на правителството вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов възприе поведение, което грубо нарушава Конституцията и законите на Република България. Той системно обругава публично независимия български съд, руши доверието в него, създава атмосфера на омраза към съдебната институция и упражнява натиск за постановяването на удобни за полицията актове“, се казваше в позиция на ВАС, огласена в началото на юли.

Повод за нея стана друга медийна изява на силовия министър, в която той се оплака от „перфектната стиковка на адвокати и съдии“, която определи като „симбиоза на организираната престъпност с правораздаването у нас“. Неутолимият му стремеж към нов правов ред доведе през май и до идеята съдът да забрани на адвокатите да разговарят с медии. По друг повод Цветанов се възмути и от факта, че „престъпниците се чувстват безнаказани, защитени от съдебната система или от адвокатите, които са скъпо платени и получават хонорарите си от извършената престъпна дейност“.

Часове след огласяването на позицията на БХК в понеделник, Цветанов очаквано реагира пред агенция „Фокус“, заявявайки, че твърдо стои зад думите си с уточнението, че мнението на правозащитниците е „неотменимо демократично право на една неправителствена организация“.

„Вярно е, че всеки обвиняем има право на защита. Но и всеки пострадал има не по-маловажно право да получи защита, което означава – своевременно приключване на наказателния процес със съответна присъда. Не се намесвам във вътрешното убеждение на съда, но апелирам към адвокатите по делото – да не възпрепятстват развитието на процеса. Нищо повече. Обществото иска точно това - приключване на подобни процеси в разумни срокове. Все пак, не бива да забравяме, че един от основните принципи, формулирани в етичния кодекс на адвоката, е доверие и почтеност“, добави МВР шефът.

Той поясни и последната си идея за налагане на контрол над адвокатите от страна на ВСС, обяснявайки, че единственият му апел бил съветът „да не се изолира от интересите на обществото“.

Борис МИТОВ

Медиапул